Det mye omtalte Awacs-flyet tilhører Nato, og er i Norge for å drive opplæring og trening. Flyet er til vanlig stasjonert ved Nato-basen i Geilenkirchen i Tyskland, men drar ofte ut på treningsturer.

I dag har Nato-flyet tatt av en rekke ganger fra Flesland.

Rundt ti personer har tatt kontakt med bt.no de siste timene med følgende spørsmål: Hva i alle dager er dette? Mange lurer også på hvordan Nato kan slippe et fly over byen som spyr ut eksos akkurat i disse dager.

— Jeg skulle helst sett at det kom en annen dag, men det er ikke opp til meg. Det må du ta med Forsvaret, sier lufthavnsjef Dag Jarle Aksnes ved Bergen lufthavn til bt.no.

Han medgir at det flyet slipper ut en god del eksos.

— Og flyet er gammelt, så det bråker en god del. Men dette er nødvendige flyvninger for Nato, sier

Awacs-flyet flyr lavt, så mange lurer også på om noe er galt fatt.

— Men dette er kontrollerte flyvninger, understreker Aksnes.

Trener på landinger

Ved Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø, har de full oversikt over flyet og bekrefter at det er et Awacs overvåkningsfly som er på treningstur i Norge.

— Det har helt nytt personell om bord og de trener på landing og take off på Bergen lufthavn Flesland. Det er noe de gjør fra tid til annen og hensikten er at mannskapet skal bli kjent med prosedyrer og med flytypen, forteller pressetalsmann Vegard Finberg ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Pressetalsmannen sier at treningsturen er planlagt lang tid i forveien og at det er Bergen lufthavn Flesland som har godkjent at de kan få gjennomføre disse landingene.

89.610 liter drivstoff om bord

Awacs-flyet har typebetegnelse EA3 og er en ombygget Boing 707-versjon. Nato opererer 17 operative fly av denne typen og tre treningsfly.

Flyet kan laste hele 89.610 liter drivstoff og kan fly med en hastighet på over 800 kilometer i timen.

Awacs-fly overvåket luftrommet over København i forbindelse med klimatoppmøtet i desember i fjor.

Plages du av flyet? Syng ut her.