Nathan får nå bo lovlig i Norge til det er gjort en ny vurdering av saken hans.

— Nå kan vi endelig puste igjen, sier pappa Asfaw Eshete til bt.no.

— Det føles utrolig bra. Vi trodde ikke på det da vi først hørte det. Jeg har ikke ord for å beskrive hvor godt dette føles, sier han.

Ved 14.30-tiden var moren Zinash Assefa på plass på skolen for å hente Nathan.

— Jeg skal få bli her i Norge i morgen, utbrøt Nathan til en kamerat i skolegården.

Nå vil foreldrene si tusen takk til det norske folk.

— Dette er på grunn av folkets røst. Vi har fått så masse støtte og nå slipper vi tanken på å bli sendt ut fra i morgen av. Det er fantastisk, sier Asfaw Eshete.

Ny vurdering av saken

Det har vært en stressende dag. De har bekymret seg for morgendagen. Nå senker de skuldrene i hvert fall for en periode.

— Kanskje det skal ordne seg. Nå får vi bare håpe, sier pappa Asfaw.

— Nå står ikke Nathan i fare for å bli returnert. Han kan roe seg helt ned og være sikker på at ingenting vil skje med ham før vi får en ny beslutning i saken, sier Jon Ole Martinsen, rådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

NOAS har bedt Utlendingsnemda om å omgjøre vedtaket om avslag på asylsøknaden.

I dag kom beskjeden fra Utlendingsnemda (UNE) om at de vil gjøre en ny vurdering av saken. Dermed får Nathan og hans familie utsatt iverksettelse på tvangsreturneringen.

— Jeg er selvfølgelig glad for at vi blir hørt og at UNE gir utsatt iverksettelse. Nå vil de få vurdert nye opplysninger fra vår begjæring av deres beskyttelsesbehov, slik at de kommer frem til et korrekt vedtak. Vi mener at familien både har et klart beskyttelsesbehov og at de samtidig fyller vilkårene om tilknytning til riket, sier Martinsen.

- Er så ufattelig glad

Aina Heldal Bøe har lenge engasjert seg sterkt i saken. Hennes sønn er bestekameraten til Nathan.

— Herregud, jeg er så lettet. Jeg gråter. Jeg er så ufattelig glad, sier Bøe som for minutter siden har fått beskjed om at Nathan og familien sin sak blir satt på vent.

— Nå slipper familien å leve i flykt. Det betyr helt utrolig mye og føles ubeskrivelig godt, sier hun.

Hun mener dette viser hvordan engasjement blant folket når frem.

— Når vi sier 450 barn glir det kanskje ikke inn hos alle, men når de får se et barn og en familie. De får se hvordan mennesker blir påvirket av denne politikken, da blir det engasjement. Vi har alle fått bli kjent med Nathan og familien, sier hun.

Hun understreker at kampen likevel ikke er over. Idet Bergens Tidende snakker med henne skriver hun om appellen til arrangementet på Torgallmenningen i kveld.

— Nå må vi kjempe for at alle de papirløse barna får en grundig gjennomgang, slik som de fortjener. Jeg oppfordrer fremdeles alle til å stille opp, sier hun.

Kan ta uker og måneder

Fra i morgen av starter tvangsutsendingene av 700 etiopiere, deriblant 63 barn ved norske mottak. Nathan Eshete, som er født og oppvokst i Norge, var en av dem som skulle sendes ut.

Nå får han og familien bli inntil UNEs nye vurdering er klar.

— Dette betyr at familien er lovlig i Norge frem til det fattes et endelig vedtak på vår omgjøringsbegjæring, sier Martinsen.

- Hvor lang tid tror du det vil ta før det er fattet et nytt vedtak i saken?

— Det er vanskelig å si, men min erfaring er at det kan ta noen få uker til mange måneder, sier Martinsen.

Det første Martinsen gjorde da han fikk beskjeden , var å ringe Nathans far.

— Han ble selvfølgelig glad. Dette betyr at de ikke trenger frykte for morgendagen, sier han.

Støttearrangement i kveld

Før avgjørelsen om utsettelse ble kjent, var over 500 personer påmeldt til et støttearrangementet for Nathan i kveld på Torgallmenningen. Arrangementet går som planlagt og starter klokken 18.

— Jeg synes dette er aldeles nydelig. Nå har familien fått en nådetid og det er godt at saken skal gjennomgås på nytt, sier Oddny Miljeteig.

Hun oppfordrer likevel flest mulig å møte opp på Torgallmenningen i dag, for å vise sin støtte til de 450 papirløse barna.

— Situasjonen for de papirløse barna er like dramatisk. Vi må ikke tro vi har vunnet mer enn det vi har, men jeg er utrolig glad for at Nathan og familien kan sove trygt om natten inntil videre, sier hun.