MARIT BEATE KASIN

Grisungen med kjennemerket 2561 har ligget i hardtrening i det siste. Elevene øver seg på dressurmetoder og trener ham opp til hundetriks. Som belønning får han kattemat. Kanskje har 2561 et litt forvirret selvbilde for tiden?

Første hundeutdanning

— Stend Jordbruksskule starter som den første videregående skole hundelinje til høsten. Elevene skal lære om hundehold, trening, utstilling, avl og kenneldrift, forteller Randi Helene Tillung, smådyrslærer og hovedfagstudent i hundetrening og etologi.

— Linjen starter på vk.1 trinnet. De som er ferdig med grunnkurs i år kan søke seg inn her fra høsten av, sier Randi.

Elevene ved hundelinjen får muligheter til å ha med hundene sine på skolen. Planleggingen av et nytt kennelanlegg er allerede godt i gang. For dem som ikke har hund selv, så stiller Sally mer enn gjerne opp. Det er Randis egen border collie-tispe, som har lang erfaring med å bli trent av elever. Hun har nettopp lært å ta av folks jakker på kommando. Med stor iver river hun av jakken på den som måtte be om det, men hun har litt igjen å lære før hun kan henge den opp også.

Denne uken har elevene ved Stend Jordbruksskule hatt prosjekt. Hund og trening har vært tema for mange av gruppene.

Gi svinelabb

Lene Bødtker Tegler brukte grisefjøset som arena når treningsmetoder skulle utprøves. I tre dager trente hun og to andre elever grisungen 2561. Nå kan han sitte på kommando og spille fløyte.

— Det var litt vanskelig å trene ham, for vi kunne ikke skille ham fra de andre grisungene. Så det ble litt kaos i grisebingen, sier Lene.

2561 lærte likevel kjapt, og sitter som et lys og ser på Lene i håp om at kattematen snart skal komme hans vei. Det vanket også premie fra skolen ledelse for mest kreative prosjekt til Lene, Fredrik og Emilie. Stjernen i showet var selvfølgelig grisen selv.

Puddelen Sofie har lært agility, og hopper og går slalåm gjennom en hinderløype. Det er hunder som har holdt tale på skolens talerstol, en bjeffende sådan. En annen hund er blitt trent til å spille piano med snuten. Randi forteller at interessen for hund er stor på skolen.

— Det er imponerende å se hvor flinke elevene er til å trene opp dyrene. Det er ingen grenser for hva dyr kan lære. Randi viser oss dårlig-ånde- testen. Hun blåser mot hundens nese, og Sally faller med det samme om på rygg. Hunden ser nærmest død ut.

— Dette tyder ikke bra, ler Randi. Men ikke lenge etter er Sally igjen i full fart, og klar for nye oppgaver.