— Hva er det egentlig som feiler Nasse Nøff? undres legestudentene Hedda von der Lippe Gythfeldt og Hanne Frydenberg. Varlig undersøker de kosedyret til førsteklassingen Ingrid Wiggen ved Nattland barneskole.

I ulage

Nasse Nøff er rett og slett litt ute av seg om dagen. Han har litt problemer med å bevege den ene armen, og han virker slett ikke i godlage. Legestudentene lytter på hjertet og Ingrid får lytte litt, hun også.

En undersøkelse av munnen og halsen avslører raskt bakterier. Her trengs halstabletter. Men mest alvorlig er nok Nasses problemer med den ene armen. Legestudenten bestemmer seg raskt for å sende Nasse Nøff over til røntgen. Her avsløres brudd. Nasses arm bandasjeres og legges i fatle. Nå trenger armen ro i flere dager.

Ingrid Wiggen er godt fornøyd med undersøkelsene og all omsorgen legestudentene viser hennes aller kjæreste kosedyr. Selvsagt skal hun sørge for at Nasse Nøff får ro. Litt ekstra omsorg vil hun og gi ham.

Klasse 1 B ved Nattland barneskole får prøve ut opplegget som tilbys alle byens barn lørdag. Legestudentene bruker god tid sammen med seksåringene. De snakker om blodprøver og røntgen, benbrudd og gips.

Snufser og hoster

Plutselig banker det hardt på døren. Inn kommer en pasient som snufser, harker og hoster og ser sørgelig syk ut. Feber har hun også. Hun får klar beskjed om å gå hjem og legge seg.

En annen pasient har vondt i øret. Hun var våt på beina flere timer dagen i forveien. Nå får hun beskjed om å skaffe seg nesedråper og huske på å gå med lue. Verre er det med henne som kommer inn med en helt forvridd arm. 1. klassingene er raskt enig med legestudentene om at her må det oppretting, spjelking og gips til.

— Å snakke med barna om kropp og sykdom, er viktig. Sykehus der alle går med hvite klær, kan virke skremmende. Ved å snakke med barna om ulike plager og undersøke kosedyrene deres, kan vi bygge et mer positivt syn på leger, sier legestudentene Christine A. Daae og Ingvild Ø. Engesæter.

Lærer Monica Aasheim roser studentenes opplegg. Hun leder gruppe etter gruppe inn på «bamsesykehuset» og ser at det betyr noe for barna.

Lise Fjellanger har tatt med tigeren sin. På «bamsesykehuset» er ingen redd ville dyr. Også tigere sendes til røntgen. Tigergutt har brukket den ene foten og bandasjeres på beste måte. Lise er godt fornøyd.

Humanitær aksjon

«Bamsesykehuset» settes opp på Torgallmenningen lørdag i anledning «Medisinstudentenes Humanitæraksjon» og er åpent fra klokken 11.00 til 15.00. Barna kan frimodig komme med kosedyrene sine og undersøkelsene er fullstendig gratis.

Studentene arrangerer også revyer og konserter og står på gatehjørner eller banker på dører for samle inn penger denne uken. Årets innsamling går til Flyktningehjelpens arbeid i kampen mot HIV- og AIDS-epidemien i Sierra Leone, Liberia, Somalia og Sudan. Studentenes aksjon gjennomføres annethvert år. Tidligere er det kommet inn mellom 1,3 og 1,8 mill. kr.

Også krokodiller vil legestudentene undersøke. William Aarlands krokodille har rett og slett vondt i tennene. Krokodillen får sprøyte og munnbind og sendes videre til tannlegen. En av studentene foreslår Møllers tran. Hjelper det ikke for krokodillen, kan kanskje William selv prøve?