ÅSMUND EGELAND

Hvert år naskes det sjokolade og skinker, biffer og barberblad og masse andre billige og dyre varer for eventyrlige to milliarder kroner, ifølge tall fra Handels— og Servicenæringens Hovedorganisasjon.

Nå skal tyvene stoppes. Fra 1. oktober blir det mulig for vanlige butikkunder, butikkansatte og vektere å pågripe butikknaskerne, selv om de ikke stjeler mer enn en Hubba Bubba.

I dag kan butikktyver som stjeler for mindre enn et par tusenlapper spasere ut av butikken uten å oppgi navn, hvis de leverer tyvegodset tilbake. Med den nye loven kan alle som har nasket eller stjålet - uansett beløp - bli holdt igjen, selv om det som er stjålet blir levert tilbake.

Spørsmål om å tore

— Endringen betyr at det blir enklere å praktisere regelverket på en enhetlig måte. Nå er det én ting butikkansatte og andre trenger å ta stilling til: Tør jeg eller tør jeg ikke gå til pågripelse? sier sikkerhetskoordinator Thor Martin Bjerke i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon til Bergens Tidende.

Kjøpmann Stig Ingebrigtsen hos Rema 1000 i Nygårdsgaten i Bergen pågriper butikktyver så å si ukentlig. For ham og kollegene hans er butikknasking er stort, og voksende problem, selv om de aller fleste kundene er ærlige. Stig Ingebrigtsen ønsker den nye loven velkommen etter. Selv har han i flere år allerede tatt og holdt igjen butikknaskere.

Har pågrepet tyver lenge

— Vi har ingen annen mulighet. Derfor ser jeg ikke at den nye loven vil forandre så mye i praksis. Når vi tar tyver på fersken holder vi dem tilbake til de har vist legitimasjon og skrevet under på en erklæring. Deretter anmelder vi forholdet. Vi tar bare kontakt med politiet dersom tyvene nekter å skrive under eller vise legitimasjon. Politiet har hendene fulle fra før, sier Dag Ingebrigtsen.

Ingebrigtsen stopper alle, også dem han vet kan være farlige. Han setter stor pris på kunder som tipser om butikktyver. Da vanker det en påskjønnelse til vedkommende.

Den nye loven åpner også for at vanlige butikkunder kan «leke politi» og gå til pågripelse hvis de tar tyven på fersk gjerning. Butikkundene Sølve Fauskevåg og Linda Engesæth er ikke så begeistret for den muligheten.

— Jeg frykter at tyvene setter seg til motverge. Det er ikke noe kjekt hvis det blir cowboy-tilstander i butikklokalene. Da er det bedre at kunden sier fra til betjeningen, sier Sølve Fauskevåg.

Må være sikre

Linda Engesæth er redd for at uskyldige kan bli tatt.

— Tenkt hvis feil person blir pågrepet, og at vedkommende ikke har stjålet noe, sier hun til BT.

Ingen av de to ville ha pågrepet en nasker selv. Men de ville sagt fra til butikkbetjeningen.

Også stortingsrepresentant Knut Storberget (Ap) er redd for det han kaller sheriff-politikk. Han mener den nye loven kan får store konsekvenser for enkeltmennesker, samtidig som den har betenkelige prinsipielle sider.

— Våre betenkeligheter rent menneskelig går på alle som risikerer å bli pågrepet uten grunn. Det er for å hindre at enkeltpersoner går for langt at vi har regler for å begrense muligheten for pågripelse, sier Storberget til Dagbladet.

Han mener at pågripelse og tvang kun bør utøves av dem som er underlagt streng kontroll, det vil si politi og domstoler.