Ærlighet varer lengst, heter det. En 20 år gammel mann fra Arna orket ikke lenger å ha dårlig samvittighet. I 5. klasse nasket han nemlig snop og andre småting fra kjøpmann Hjalmar Hansen. Kjøpmannen merket aldri noe. Før i går.

— En ung mann kom inn i butikken og spurte etter meg. Jeg trodde først han skulle søke jobb, forteller Hansen som driver Rema 1000-butikken på Øyrane Torg i Arna.

20-åringen forklarte at han i ni år hadde hatt dårlig samvittighet fordi han nasket som elleveåring.

— Småting og snop, sånne ting som barn har lyst på. Men nå ville han gjøre opp for seg. Jeg forsto at han hadde hatt veldig vondt av det, sier Hansen.

I hånden holdt 20-åringen en konvolutt med tusen kroner som han overrakte kjøpmannen.

— Jeg sa at han umulig kunne ha nasket for så mye, men gutten hadde beregnet renter. Så sa han at beløpet måtte svi litt i lommeboken dersom det skulle være en bot for det han hadde gjort, forteller en tydelig rørt butikksjef.

For de fleste butikkeiere er nasking et stort problem. Hvert år koster småtyveriene butikkene betydelige summer.

— Jeg har aldri før opplevd at naskere er kommet for å gjøre opp for seg. Det gjorde inntrykk på meg at han selv fastsatte sin straff. Jeg er imponert over måten han sto frem på, forteller Hansen.

Så om du nappet til deg noen kroner fra mors lommebok, eller stjal noen seigmenn i barndommen, kan du vite at det aldri er for sent å snu. Man kan kvitte seg med dårlig samvittighet.

— For meg fremstår han som en helt, sier en rørt Rema-kjøpmann.