National Geographics undersøkelse «Destination Stewardship», der 491 internasjonale reiselivseksperter deltar, har rangert klodens mest besøkte verdensarvsteder etter hvor godt de tar vare på særtrekkene som kvalifiserte dem for Unesco-status.

På denne prestisjetunge listen har altså verdensarvstedet Vestnorsk fjordlandskap, som består av Nærøyfjorden og Geirangerfjorden gått helt til topps. Bryggen i Bergen er rangert som nummer ti.

– Det gikk kaldt nedover ryggen på meg, sier administrerende direktør Terje Devold i reiselivsselskapet Fjord Norge, om øyeblikket da han fikk høre om resultatet av kåringen.

— Som ti OL-medaljer

– Det er som å vinne ti olympiske medaljer på en dag. Vi blir målt mot de viktigste turistmagnetene i verden, og så opplever vi at de norske fjordene inntar førsteplass, sier han.

Også miljøvernminister Helen Bjørnøy er stolt over topplasseringen.

— Jeg er veldig glad og stolt over at Vestnorsk fjordlandskap er rangert som det best forvaltede verdensarvstedet i verden, sier Bjørnøy i en pressemelding.

National Geographic Traveler Magazine i samarbeid med National Geographics Center for Sustainable Destinations står bak rangeringen og det er første gang dette gjennomføres.

Terje Devold tror kåringen kan gi god effekt på fjordenes og Bryggens attraktivitet som reisemål.

– I markedsføringsammenheng er det en gudegave. Vi har nettopp lagt bak oss den sterkeste sommersesongen som Vestlandet noen gang har opplevd. Det tror vi blant annet kan ha bakgrunn i Unesco-statusen som kom i fjor. Gjennom slike kåringer får vi legitimitet i budkapet vårt.Vi slipper å skryte selv, men kan henvise til andre som objektivt har målt oss, sier Devold.

Han understreker at det samtidig er viktig å tenke på bevaring av reisemålene, etter hvert som besøkstallene skyter i været.

— Det er en utfordring, at dess flere som kommer, dess mer kan attraktiviteten falle, hvis vi ikke passer på. Dette er en klar beskjed til oss alle om at vi sitter på noe vi er nødt til å ta vare på. Det må også være et statlig ansvar, sier Devold.

Utvide sesongen

Han tror et første skritt i riktig retning kan være å utvide sesongen, slik at mer av turisttrafikken blir fordelt på våren og høsten framfor kun noen hektiske sommermåneder.

– Dette går mye på transportløsninger og effektivitet. Produktet vi har, er attraktivt over en mye lengre periode av året enn det vi i dag utnytter. En utvidelse av sesongen vil skape lønnsomhet for alle, sier Devold.

De to norske fjordene som nå har gått til topps i kåringen, ble tatt inn på Unescos verdensarvliste i fjor sommer.

Verdensarvlisten består av steder som blir vurdert å ha fremragende og universell verdi, som er så viktig at de må bli tatt vare på for kommende slekter. På listen står også Bryggen i Bergen, Urnes stavkirke, helleristningene i Alta, den gamle gruvebyen Røros og øyriket Vega.

Dette er ikke første gang norske fjorder hevder seg i internasjonale kåringer. I 2004 utpekte National Geographic Traveler Magazine norske fjorder til «verdens beste uberørte reisemål», mens avisen Chicago Tribune hadde med de norske fjordene på sin liste over «Naturens sju underverker».

Nærøyfjorden er en arm av Sognefjorden, ifølge Fjord Norge den trangeste fjorden i verden. Et sted er den bare 250 meter bred, mens fjellet rager opptil 1800 meter over vannflaten.

Med Bryggens tiendeplass fremstår Norge som et av verdens beste land i bevaringen av verdensarvstedene.

— Forvaltningen av verdensarvområdet Bryggen i Bergen er et resultat av manges utrettelige innsats og vilje til å satse. Både eierne, kommunen og de frivillige lag skal takkes for at forvaltningen i dag er god og målrettet, sier Helen Bjørnøy.

TOPPER: Sammen med Geirangerfjorden er Nærøyfjorden i Sogn og Fjordane rangert helt på topp av 491 reiselivseksperter som har vurdert stedene på Unescos verdensarvliste.
Fjellgården Stigen ligger på en hylle 300 meter over fjorden der den deler seg, en arm mot Aurland og en mot Gudvangen.Det er fantastisk utsikt fra det populære turmålet.FOTO: FINN LOFTESNES
NUMMER TI: Bryggen klarer ikke å slå fjordene, men oppnår en tiendeplass i konkurranse med verdens mest kjente turistmål.
Bergens Tidende