• Jeg kan ikke si noe om oppdragsgiverne mine. Jeg har fem barn og vil ikke at det skal skje noe med dem.

En 35 år gammel narkotiltalt mann ber aktor Eirik Stolt-Nielsen om forståelse for at han ikke kan forklare seg i detaljer om hvem som hadde bedt ham reise på kjøretur til Nederland i fjor vår.

Statsadvokaten griller nå 35-åringen med spørsmål rundt rekordbeslaget med amfetamin, som han nekter noen som helst kjennskap til.

Les også: Jeg ble forbannet

Nervøs

35-åringen er en av fem personer som sitter tiltalt for å ha innført 16,7 kilo amfetamin fra Nederland. I går forklarte en 19 år gammel mann om hvordan han ble rekruttert av 35-åringen for å være sjåfør på turen. Nå forklarer 35-åringen sin versjon om kjøreturen.

– I går fikk vi høre at du var veldig nervøs på reisen, at du virket stresset. Hva kunne det komme av, ville dommeren vite?

– Det var kjøringen i Tyskland. Det går ikke akkurat sakte på de veiene. Jeg vet at det kreves mye av en sjåfør av konsentrasjon. Den konsentrasjonen hadde ikke NN. (19-åringen, journ. anm.).

– Det var ikke noen annen grunn?

– Nei, det var kjøringen, forklarte 35-åringen.

Fryktet represalier

Han hadde heller ingen god forklaring på hvorfor han reiste helt fra Bergen til Nederland kun for å ordne noen papirer på en bil han skulle importere, og for å sveise inn et ekstra rom i bilen han og 19-åringen hadde kjøpt for å reise til Nederland.Papirarbeidet på den bilen du skulle importere kunne du ordnet på faks. Sveisejobben kunne du gjort på en Esso-stasjon i Bergen. Hvorfor måtte du til Nederland?

– Jeg kan ikke avsløre mine oppdragsgivere. Jeg er redd for represalier. Jeg har fem barn og vil ikke at det skal skje dem noe, sier 35-åringen.

Han innrømmer at det har vært snakk om narkotika, men ikke direkte knyttet til hans tur til Nederland.

– Jeg visste at sveisejobben hadde noe med noe import av noen piller til en senere anledning, men visste ikke noe mer enn det, sier 35-åringen.

– Men hva tenkte du da du ble arrestert i Kristiansand, og fikk vite at det var funnet amfetamin i bilen som du hadde fått sveiset?

– Jeg ble overrasket og tenkte at dette ville jeg høre mer om.

35-åringen blir konfrontert med at han etter pågripelsen ikke ville forklare noe for politiet og at det var først lenge i etterkant at han kom med forklaringen om at Nederland-turen egentlig handlet om import av bil.

– Hvorfor sa du ikke det med en gang?

– Jeg ville snakke med advokat før jeg sa noe som helst. Jeg ville at alt skulle gå riktig for seg, sier 35-åringen.

– Vettaskremt

Statsadvokaten vil også vite hvorfor i all verden de to kompanjongene ikke hadde med seg mobiltelefoner på turen til Nederland.

I går forklarte 19-åringen at de var redd for avlytting.

35-åringen bekrefter dette delvis:

– Det var aldri aktuelt å la NN (19-åringen) ha mobiltelefon. Skulle han fikle med mobil og stereoanlegg, så er jeg redd vi aldri hadde kommet oss hjem, sier 35-åringen.

Dessuten var jeg stresset for at det var noe snusky-snusky med den bilen vi skulle importere, i forhold til avgifter, og var derfor redd for at vi skulle bli sporet, sier 35-åringen.

– Hva tenker du om at du ble angitt av 19-åringen, etter at stoffet var avslørt av tollerne på Danskebåten, ville aktor vite?

– Han var bare 18 år. Han var sikkert vettaskremt. Jeg hadde sikkert gjort det samme, sier 35-åringen.

ARRESTERT I FENGSELET: Etter at politiet beslagla nesten 20 kilo amfetamin, ble en mann pågrepet i Bergen fengsel. Herfra kan han ha administrert narkotikasalg til en gateverdi opp mot 40 millioner.
BERGENS TIDENDE
FORTVILET: 19-åringen sto frem i BT tidligere i år.
Paul S. Amundsen
NESE FOR NARKO: Narkotikahunden Pepper snuste seg frem til tidenes største amfetaminbeslag knyttet til Vestlandet da danskebåten la til havn i Kristiansandsøndag i april 2007. Her er han sammen med en av tollbetjentene i Kristiansand.
Kjell Inge Søreide