RUNE CHRISTOPHERSEN GARD STEIRO

Kjennelsene har vakt sterke reaksjoner på politihuset i Bergen.

Totalt seks nordmenn er siktet for befatning med til sammen 5,5 kilo amfetamin. Flere av dem risikerer 21 års fengsel, dersom de blir dømt for deltakelse i organisert kriminalitet.

Nå er samtlige siktede sluppet fri. Politiet ba om fortsatt varetektsfengsling, men fikk avslag i tur og orden.

— Det er meget uheldig at de ble løslatt. Dette dreier seg om å beskytte samfunnet mot alvorlig kriminalitet, sier politioverbetjent Jørn Solsvik ved spesialseksjonen i Hordaland politidistrikt.

Blant de siktede i saken er både faren og stefaren til den 22 år gamle antatte hovedmannen.

Saken ble rullet opp ved at politiet startet avlytting av flere personer i bergensområdet våren 2003. Det ledet etterforskerne til en gruppe nordmenn i Nederland og Belgia.

Tatt på perrongen

20. oktober i fjor satt 22-åringen og hans far på toget fra Amsterdam til Antwerpen. På jernbanestasjonen skulle de møte en 42 år gammel norsk yrkessjåfør, angivelig for å diskutere import av biler til Norge.

Politiet mener at hensikten med møtet egentlig var at sjåføren skulle verves som narkokurér.

Da 22-åringen og faren gikk av toget, slo belgisk politi til og pågrep alle tre. Sønnen blir av politiet beskrevet som hovedmannen i saken. Hele 4,5 kilo amfetamin ble beslaglagt i forbindelse med arrestasjonen.

— Min klient erkjenner delvis straffskyld. For øvrig vil jeg ikke kommentere saken, sier 22-åringens forsvarer, advokat Oscar Ihlebæk.

Faren hevder at han overhodet ikke kjente til amfetaminen, men at han trodde han skulle delta i et møte om bilimport. Yrkessjåføren har gitt samme forklaring.

Overvåket leilighet

Senere pågrep politiet flere andre som var i kontakt med 22-åringen mens han bodde i Amsterdam.

26. oktober ble en 32-åring tatt i Larvik da han kom i land med fergen fra Frederikshavn. Med seg hadde han ett kilo amfetamin og 1925 ecstasy-tabletter. Kort tid etter ble også en 24-åring pågrepet i Larvik. Han har erkjent å ha leid bilen som ble brukt til transporten av stoffet. Politiet mener leverandøren av stoffet var den 22-årige angivelige hovedmannen.

Få dager senere ble også stefaren hans pågrepet. 36-åringen ble tatt på Torp flyplass utenfor Sandefjord, på vei hjem fra Nederland. Han hadde vært på besøk hos stesønnen i en leilighet han disponerte i Amsterdam. Det de ikke visste var at politiet overvåket leiligheten både ved spaning og telefonavlytting.

— Min klient erkjenner ikke straffskyld. Han har nærmest gått med i dragsuget, og helt uforskyldt blitt involvert i dette, sier 36-åringens forsvarer, advokat Lars Due-Tønnessen.

Stefaren har tidligere sonet en narkodom på seks års fengsel, og slapp ut for to år siden.

- Stoffet ment for Bergen

De tre som ble tatt i Antwerpen satt i belgisk fengsel i flere måneder før det lyktes politiet å få dem utlevert. De ble deretter varetektsfengslet i Norge, fordi politiet fryktet at de ville stikke av, ødelegge bevis, eller begå ny kriminalitet.

Politiet har ved hver eneste anledning bedt om fortsatt fengsling av de seks siktede. Men tingrettene både i Bergen, Larvik og Skien og Porsgrunn kom til helt andre konklusjoner, og løslot de seks én etter én.

Påtalemyndigheten påkjærte avgjørelsene, men fikk ikke medhold. I forrige måned kom de siste kjennelsene fra lagmannsrettene Gulating og Agder, der det slås fast at de siktede skal løslates.

— Det tok oss syv måneder å få dem utlevert fra Belgia. Man kan nesten spørre seg hva vitsen er, når de blir løslatt her i Norge. For tiden er det mye snakk om at ranere må få mer restriktive soningsvilkår. Men vi må ikke glemme at dette også dreier seg om alvorlig kriminalitet, sier Solsvik.

Han mener etterforskningen har avdekket et viktig innførselsledd for narkotika til Norge.

— Det er åpenbart at dette har vært en viktig kanal. Vi ønsket å ta bakmennene, og ved hjelp av internasjonalt politisamarbeid kom vi frem til disse nordmennene som opererte i utlandet. De har benyttet seg av kurerer som er kjøpt og betalt. Vi tror at deler av stoffet var ment for Bergen, sier Solsvik.