RUNE CHRISTOPHERSEN

Mannens forsvarer, advokat Johan Eide, varsler et solid erstatningskrav.

— Dette må være ett av de lengste varetektsoppholdene i Hordaland som har endt med henleggelse, sier Eide.

Etter det BT forstår har Riksadvokaten henlagt saken til tross for at statsadvokat Randi Gabrielsen innstilte på tiltale.

Far og sønn tiltalt

Mens 36-åringen er renvasket og en fri mann, er det tatt ut tiltale mot fem andre menn, deriblant 36-åringens 22 år gamle stesønn.

Politiet mener 22-åringen er hovedmannen i narkosaken, som har sitt utspring i omfattende telefonavlytting i bergensområdet og Nederland. Også 22-åringens far er tiltalt.

Far og sønn ble pågrepet på jernbanestasjonen i Antwerpen i oktober 2003. Det samme ble en yrkessjåfør politiet mener skulle verves som kurér. Hele fire og en halv kilo amfetamin ble beslaglagt i forbindelse med arrestasjonen.

Bare noen dager senere ble to menn tatt i Larvik. I bilen som rullet i land fra fergen fra Frederikshavn, var det over ett kilo amfetamin og 1925 ecstasy-tabletter. Påtalemyndigheten mener far og sønn samarbeidet om leveransen.

22-åringen har tidligere erkjent delvis straffskyld. Hans forsvarer, advokat Oscar Ihlebæk, ville i går ikke kommentere tiltalen.

Satt i isolasjon

Stefaren ble pågrepet på Torp flyplass, på vei hjem etter å besøkt den angivelige hovedmannen i leiligheten hans i Amsterdam. Det ble starten på et varetektsopphold som varte i ni og en halv måned. Først i august i fjor ble 36-åringen løslatt av Skien og Porsgrunn tingrett. I forrige måned gav Riksadvokaten ordre om at siktelsen skulle frafalles.

— Jeg kan ha forståelse for at han ble varetektsfengslet like etter pågripelsen. Men ettersom etterforskningen fortsatte og man ikke klarte å fremskaffe bevis som knyttet ham til saken, så får det karakter av overgrep å holde ham så lenge i varetekt, sier Eide.

Han mener det er ekstra graverende at klienten satt i isolasjon de første månedene. I tillegg gikk det over et halvt år før mannen fikk treffe samboeren og sønnen, som var under ett år gammel.

Advokaten mener dette ikke er et enkeltstående eksempel.

— I store narkotikasaker har domstolen en tendens til å varetektsfengsle periode etter periode, uten at det nødvendigvis er kommet noe nytt frem i saken, sier Eide.

Statsadvokat Randi Gabrielsen karakteriserer varetektsoppholdet som «relativt langt». Ut over dette vil hun ikke kommentere saken.

36-åringen vil trolig kreve erstatning på flere hundre tusen for urettmessig straffeforfølgning.