Store politistyrker tok seg lørdag ettermiddag og kveld inn i MC-klubben Hog Riders Bergen sine lokaler i Kjøkkelviksveien.

Klubben feirer tiårsjubileum denne helgen, noe som markeres med festligheter. Ifølge politiet var det 25 personer i klubblokalene lørdag kveld.

— Det dukket opp 17 politifolk med en ransakelsesordre. Alle gjestene måtte gå ut. Vi satt og drakk kaffe da politiet kom, sier en av festdeltakerne til bt.no.

- Føler oss ikke truet

— Vi hadde skjellig grunn til å mistenke overtredelse av tolloven og alkohollovgivningen, sier politistasjonssjef Tore Salvesen ved Bergen vest politistasjon.

Ifølge ham deltok hele 20 politifolk under aksjonen.

Vi føler oss ikke truet av dem

Politistasjonssjef Tore Salvesen ved Bergen vest politistasjon

— Det er mange, men det er fordi vi visste at de var mange, sier Salvesen.

Politiet bevæpnet seg ikke før aksjonen.

— Det var en trusselvurdering i forkant. Vi føler oss ikke truet av dem, sier politistasjonssjefen.

Klubben stengt

Av fjorten pågrepne i forbindelse med tiårsfeiringen for klubben, er tretten fra Island og Danmark. De ble påtruffet blant annet på Bergen lufthavn Flesland, i biler, ved fergeleie og i MC-klubbens lokale, sier Salvesen til NTB.

Flere av dem skal ha tilknytning til énprosentsklubber.

Fire dansker ble sendt tilbake til hjemlandet med fly lørdag ettermiddag.

— De var selvfølgelig ikke «happy» med å bli sendt tilbake. Men jeg vil understreke at de har vært usedvanlig høflige og medgjørlige. Det har vært en forbilledlig oppførsel, sier han til BT.

En nordmann ble i tillegg satt i arresten lørdag, etter at politiet fant kokain til eget bruk på ham mens han befant seg i klubblokalene. Der ble det også servert alkohol ulovlig, og lokalene er stengt på ubestemt tid av politiet.

Fant «en god del»

Politiet mener Hog Riders er en såkalt kriminell énprosentsklubb. Derfor følger lovens lange arm ekstra nøye med når det er festaktivitet.

Dykkere fra Bergen brannvesen bisto politiet ved klubblokalet. Ved 18.50-tiden sto flere polititjenestemenn og lyste med lommelykter ned mot sjøen, trolig på jakt etter ulovlige rusmidler eller gjenstander som kan ha blitt dumpet.

Jeg vil understreke at de har vært usedvanlig høflige og medgjørlige

Politistasjonssjef Salvesen

Ifølge Salvesen dreide det som om bevissikring, uten at han vil gå inn i detaljer.

— Det var ting vi forventet å finne i lokalet som vi ikke fant. Derfor gikk vi ned med dykkere, sier Salvesen.

Politiet har imidlertid funnet «en god del annet», ifølge Salvesen, blant annet narkotika inne i lokalene, i tillegg til kokainbeslaget på nordmannen. Hvor mye det er snakk om, vil ikke Salvesen ut med.

Aksjonerte også fredag

Fredag ettermiddag gjennomførte politiet en lignende ransaking av klubbens lokaler, på grunn av mistanke om at der skulle være narkotika.

Bakgrunnen var at en person med tilknytning til miljøet dagen før ble pågrepet med kokain på seg, forteller politistasjonssjef Salvesen.

— Der fant vi 10-11 personer i lokalene. Det ble ikke gjennomført noen beslag, men vi har anmeldt dem for brudd på alkoholloven, sier Salvesen.

Det er langt fra første gang at politiet i Bergen har avlagt klubben et besøk når det avholdes fest.

Hog Riders har rundt 20 medlemmer i Bergen, og støtter åpent Hell's Angels.

- Helt vanlige folk

Tidligere har klubben blankt avvist at de bedriver kriminell aktivitet.

— Vi er helt vanlige folk som liker å kjøre Harley. Vi har familie. Mange av oss jobber og betaler skatt. Vi er en del av dette samfunnet. Vi står ikke utenfor det, sa klubbmedlem Jan-Ove Dahle til bt.no i februar 2011.

Politiet er av en helt annen oppfatning.

— Hordaland politidistrikts handlingsplan mot dette miljøet går ut på å hindre nyrekruttering til disse klubbene.

Gjennom slike kontroller kommer vi også med en advarsel til folk som ikke nødvendigvis har tilknytning til klubbene, men som blir invitert på fester, har Øystein Nordstrand i Hordaland politidistrikt uttalt til bt.no i forbindelse med en lignende aksjon i 2011.

— Vi markerer at de må regne med å komme i politiets søkelys hvis de dukker opp på disse festene, sa han videre.

  • BT retter: I en tidligere versjon av denne saken skrev vi at samtlige involverte er straffedømte. Det medfører ikke riktighet.
DYKKET: Brannvesenets dykkere lette etter bevis i sjøen utenfor kaien ved klubblokalet. - Det var ting vi forventet å finne i lokalet som vi ikke fant. Derfor gikk vi ned med dykkere, sier politistasjonssjef Salvesen.
VEGAR VALDE
STOR AKSJON: Ifølge Salvesen deltok 20 politifolk i aksjonen lørdag ettermiddag og kveld.
VEGAR VALDE
GJORDE BESLAG: Politiet fant en ukjent mengde narkotika inne i klubblokalet.
VEGAR VALDE