• Vi ville ikke skvise ut de narkomane, sier en av arkitektene bak bidraget til Pepperkakebyen.

Det har blitt en årlig tradisjon for de tre pepperkakefrelste bergensfamiliene.

En helg i året setter seks voksne og fem barn seg ned for å bygge bidrag til Pepperkakebyen. I fjor leverte de et arkitektonisk forslag til nye lokaler for BIT Teatergarasjen.

I år ble det lekepark med innlagt sprøyterom.

— Vi så oss ut potensielle steder i Bergen sentrum hvor det ville være naturlig å anlegge lekepark, og landet til slutt på Nygårdsparken. Men vi ville jo ikke skvise ut de narkomane, så da måtte vi ha et sprøyterom også, sier familienes talsperson, og en av arkitektene bak pepperkakeprosjektet, Inga S. Søreide.

- Ja til sprøyterom

Er pepperkakeparken deres også et lite innspill i sprøyteromsdebatten?

— Vi er positive til sprøyterom, ja, men det var ikke meningen at pepperkakeparken vår skulle være noe politisk innspill. Først og fremst ville vi lage en fin lekepark, sier hun, vel vitende om at byrådet i Bergen enn så lenge har sagt nei til å etablere sprøyterom for narkomane.

Tre liter pepperkakedeig og syv timer gikk med for å ferdigstille prosjektet familiene har valgt å døpe «Bergens flotteste lekepark».

— Vi har gjort det til en liten tradisjon å lage bidrag med en viss politisk agenda, men det er ikke det sentrale for oss. Først og fremst handler det om å komme sammen, lage mat og ha det kjekt, sier Søreide.

Erotiske pepperkaker

Søndag kveld ble den flere kilo tunge konstruksjonen overlevert Steinar Kristoffersen, sjef for Pepperkakebyen.

Han så ingen grunner til å avvise lekeparken med sprøyterom, og fant bidraget «verken groteskt eller støtende», sier han.

— Vår lille pepperkakeby er vanligvis ikke en arena for politiske ytringer, men akkurat dette bidraget ser jeg ingen problemer med. Pepperkakebyen kan gjerne speile det samfunnet vi lever i, og sprøyteromsdebatten er en aktuell del av virkeligheten her i Bergen, sier Kristoffersen, som er daglig leder i Bergen Sentrum AS.

— Det hadde kanskje stilt seg annerledes dersom det hadde stått «ja til sprøyterom» på bidraget, men dette syns jeg er helt greit, sier han videre.

- Skjer det ofte at dere må si nei?

— Det skjer svært sjelden. For mange år siden fikk vi et noe seksualisert bidrag fra erotikkbutikken Beate Uhse. Bidraget var litt på kanten, og måtte modifiseres litt, uten at vi gjorde noen stor sak av det. Men da var det en herværende avis som lagde et stort oppslag på at Pepperkakebyen driver med sensur, sier han.

— Det oppslaget får du dessverre ikke av meg denne gangen, sier Kristoffersen.

Trekker innendørs

Åpningen av «verdens største og beste» pepperkakeby er drøyt to uker unna. I år som i fjor trekker byen innendørs, til DNBs ærverdige banksal på Torgallmenningen.

— Det er en helt annen øvelse å lage pepperkakeby utendørs, slik vi gjorde i mange år. Vær og vind har vært det største problemet, i tillegg til luftfuktigheten. Nå har vi mye bedre arbeidsforhold, sier Kristoffersen.

Plass til mer

I fjor kom det inn nærmere 2.000 pepperkakebidrag, noe som er et litt høyere antall enn snittet for de siste årene. Neste søndag er siste frist for innlevering av årets byggverk.

— Det har begynt å strømme inn alt fra sykler til pepperkakebenker, oljeplattformer og skip. Men det er fortsatt plass til mye mer. Barnehager, skoler, bedrifter og andre må sette seg ned og bake dersom Bergen skal ha verdens største og beste pepperkakeby, sier pepperkakegeneralen.

Greit med sprøyterom i Pepperkakebyen - eller blir det for politisk? Si din mening i kommentarfeltet!

ARKITEKTENE: Syv timer og tre liter pepperkakedeig har gått med i produksjonen av lekeparken. Inga S. Søreide, Eivind S. Solsvik, Line Nord, Rune Salomonsen, Gudrun Sylte, Alf Edvin Torgersen og barna Julian, Olivia, Birk, Baste, Vegard, Unn og Sivert står bak.
PRIVAT