Kirkens Bymisjon er rystet over behandlingen den rusavhengige mannen fikk da han oppsøkte sin fastlege. De mener episoden på grelt vis illustrerer hvor elendig rusavhengige blir behandlet av enkelte helsearbeidere.

Skyldte 1300 kroner

Solfrid Veivåg er feltsykepleier i Kirkens Bymisjon. Hun møtte mannen tirsdag formiddag.

— Han haltet og sa han hadde veldig vondt i foten. Det viste seg at han hadde en betennelse i leggen som jeg vurderte som alvorlig. Sannsynligvis en infeksjon på grunn av et bomskudd, forteller Veivåg.

Hun mente at mannen trengte umiddelbar behandling av lege for å hindre en alvorlig utvikling.

— Jeg spurte om jeg skulle følge ham til legevakten, men det orket han ikke. Derfor ringte jeg fastlegen hans for å høre om han kunne fakse over en resept på penicillin slik at vi kunne starte behandling, sier feltsykepleieren.

Svaret var negativt. Mannen skyldte legen penger, og gjelden måtte betales før det kunne bli snakk om å yte noen service.

Ingen hjelp å få

— Mannen sa til meg at han skulle prøve å skaffe pengene. Foten hans var blitt styggere i løpet av dagen, og jeg var urolig da jeg gikk hjem. Dagen etterpå viste det seg jo at han ikke hadde kommet seg til legen, forteller feltsykepleieren.

Dermed bestemte bymisjonen seg for å betale gjelden. De overførte tusen kroner til kontonummeret som ble opplyst fra legekontoret. Mannen fikk time hos en annen lege på kontoret. Han var inne hos legen, men fikk ikke behandling. Begrunnelsen var at pengene som ble overført, var satt inn på feil konto.

— Jeg vet jo ikke hva samtalen der inne handlet om. Men da mannen kom ut igjen, fortalte han at legen knapt hadde sett på foten. Noen resept hadde han ikke fått. Enden på visen var at han bare fikk en ny regning, for konsultasjonen.

Torsdag ettermiddag hadde mannen fortsatt ikke fått legebehandling.

- Uetisk og uverdig

Kirkens Bymisjon mener episoden er et stygt eksempel på hvordan rusavhengige blir møtt av helsevesenet.

— Tror du at du hadde blitt behandlet på samme måte?, spør tiltaksleder Kjetil B. Lohne.

— Dette er både uetisk og uverdig. Rusavhengige har nøyaktig samme rett til behandling som alle andre, fastslår Leif Jarle Theis, daglig leder i Kirkens Bymisjon i Bergen.

Feltsykepleier Veivåg er både forbannet og forbauset over opplevelsen. Hun jobber tett på de rusavhengige, og er fullt klar over problemene som kan oppstå når de prøver å skaffe seg medisinsk hjelp.

— Men jeg har aldri opplevd at noen blir avvist når jeg er med dem. Vanligvis har vi et godt samarbeid med både legevakten og legekontorene. Det som skremmer meg med denne saken, er at økonomi skal få avgjøre om man får hjelp eller ikke.

- Unødvendig aggresjon

Leif Jarle Theis erkjenner at en rusavhengig ikke alltid er verdens enkleste pasient.

— De prøver selvsagt det de kan for å skaffe resepter som de ikke skal ha. Vanskelige situasjoner kan oppstå. Men problemet er helsearbeidere som handler ut fra en antakelse, og ikke kunnskap og erfaringer, sier Theis.

— Blir man møtt som en drittsekk, blir man en drittsekk. Det skapes mye unødvendig aggresjon, sier Kjetil B. Lohne. Han mener frykt og uvitenhet om rusavhengige fortsatt er et stort problem blant helsearbeidere.

De sykeste

Bymisjonen vurderer nå å rapportere den aktuelle hendelsen til fylkeslegen.

— For det første ønsker vi en større bevissthet om hvor alvorlig helsetilstanden kan være for rusavhengige. De er den gruppen av befolkningen med mest somatiske lidelser. Og så ønsker vi å påpeke hvor byråkratisk systemet kan være. Man kan ikke forvente av en rusmisbruker at han har full kontroll over kvitteringer, frikort og utestående regninger, sier Leif Jarle Theis.

Kirkens Bymisjon ønsker ikke å sette bt.no i kontakt med verken den rusavhengige mannen eller legen hans av hensyn til brukeren.

Blir rusavhengige godt behandlet i Norge? Bruk kommentarfeltet.

HÅVARD PRESTEGÅRDEN