Det dreier seg om to afrikanske menn som ble tatt i Nygårdsparken i 19-tiden torsdag kveld, en nigerianer på 28 år og en 33 år gammel mann fra Zimbabwe. Den ene er besluttet utvist, den andre har søknaden sin under behandling.

På to skjulesteder, blant annet oppå en trestamme, fant politiet til sammen 30 gram hasj som de knytter til de to mennene. Pågripelsen kom etter at politiet hadde observert to situasjoner der mennene åpenbart solgte stoff. En kunde innrømmet overfor politiet å ha kjøpt en mindre mengde hasj fra de siktede. To andre afrikanske menn kom seg unna da politiet slo til mot selgerne.

— De pågrepne sitter i avhør nå, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen i Hordaland politidistrikt.

Kan være organisert

I Bergen tingrett fredag ettermiddag krever han fire uker i varetekt for 28- og 33-åringen. Foreløpig er etterforskningen kommet for kort til at politiet kan si noe om rollene de har i et mulig organisert, afrikansk narkonettverk.

— Vi har nå ti narkosaker med afrikanske asylsøkere på kort tid. Foreløpig ser vi ikke noe klart hierarki eller nettverk. Men vi mistenker at dette er organisert, og mener de som er tatt tilhører samme miljø, sier Christoffersen.

Han viser også til at mange av de som tas, viser seg å ha vært kontrollert eller tatt i narkoaksjoner i Norge tidligere - i Oslo, Stavanger og Bergen.

Etter at et afrikansk narkomiljø rundt Akerselva i Oslo ble sprengt for en tid tilbake, skal mange ha tatt turen til Bergen.

Bor på statens regning

Jørn Solsvik leder seksjonen for bekjempelse av organisert kriminalitet i Hordaland politidistrikt. Han sier dette om alle asylsøkerne som er narkotatt i Bergen de siste ukene:

— Vi mistenker at de benytter den lange saksbehandlingstiden for asylsøknader til å drive narkosalg - med UDI-finansierte boliger som base.

Solsvik sier politiet vil ha sterkt fokus på dette problemet framover.

— Vår oppgave er å ta selgerne, uansett hvem de er. Når det er asylsøkere inne i bildet, vil vi legge press på myndighetene for å få asylsakene avgjort så fort som mulig. Vi legger oss ikke opp i om de skal få bli eller om de skal forlate landet. Men hvis det er bestemt at noen skal utvises, må vedtaket effektueres så raskt som mulig.

Naboer reagerer

Naboene til parken reagerer på den åpenlyse narkohandelen.

— Miljøet i Nygårdsparken har hardnet til den siste tiden, skrev en av dem i denne BT-kronikken.

Helsebyråd Liv Røssland mener Stortinget må ta tak i problemet slik at langerne blir sendt ut.

— Det er helt uforståelig at mennesker som kommer inn og misbruker asylinstituttet, driver kriminell virksomhet, samt ødelegger livet til andre mennesker skal ha noen rettigheter som gjør at de bare kan fortsette og fortsette. Det er helt urimelig, åpenbart galt og det kan Stortinget gjøre noe med, sier Røssland.

Ti asylsøkere har blitt tatt av politiet i Nygårdsparken de siste dagene. Bildet er fra en pågripelse onsdag.
2211-TIPSER
Flere av asylsøkerne har fått utvisningvedtak mot seg, men oppholder seg likevel i Norge.
2211-TIPSER