Det regner. Ikke litt, ikke passe, det drypper ikke, det høljer ned. Næringsminister, tidligere byrådsleder i Bergen, Monica Mæland, kommer ut fra Haukeland skole med en bøsse merket TV-aksjonen i hånden.

Sammen med sin datter Mille Mæland (8), hennes venninne Hannah Melzerona (8), sin mann Tom Erling Schmidt Mæland og hunden Nemi, skal hun ut i nabolaget og samle inn penger til TV-aksjonen. De er kledd i regntøy fra topp til tå. Bare Nemi er au naturel. Hun lunter av gårde mens Næringsministeren orienterer seg på kartet.

— Dette er den 15. gangen vi er med på å samle inn penger, forteller hun.

Selv før eldstesønnen Max (13) ble født, deltok hun på aksjonen.

— Vi går fordi det er en fabelaktig dugnad som vi som land er med på en gang i året, der vi får muligheten til å gjøre noe for hverandre.

Er det noen hjemme?

Det er tid for å ringe på første hus. De to jentene rister på bøssen, og ser usikkert på Monica.

— Men hva skal vi si, vi vet ikke hva vi skal si?

— Jo, det vet dere. «Vil dere være så snille å gi til TV-aksjonen?»

Men ingen svarer. Mille henger en lapp på døren der det står at TV-aksjonen har vært der, og familien fortsetter til neste hus. Ingen lykke denne gang heller. Det er tomt, ingen hjemme, og snart blir barna utålmodige.

NÅ, DA? Etter mange tomme hus, snudde hellet for familien Mæland, og de traff på folk som var hjemme og ville gi.
ØRJAN DEISZ

Etter det som virker som uendelig mange tomme hus i det ubarmhjertelige regnet, får familien endelig et ja, og nytt mot kan spores hos de to jentene.

— Alle andre er vel ute. I fjor var det helt utrolig fint vær, da var det nesten ingen hjemme. Litt samme utfordringen som i år, sier Monica Mæland.

De to jentene begynner å bli oppgitt. De liker ikke regn, og de liker ikke at folk ikke er hjemme når de ringer på.

— Men det er jo ingen hjemme hos oss heller, kommer det lystig fra Tom.

- Viktig at barn skjønner at de kan hjelpe

Mæland er opptatt av at barna tar med seg lærdom fra aksjonen. Det skal være lystbetont, ikke tvangsarbeid. Nå er det blitt tradisjon for familien. «Det er bare noe vi gjør hvert år», sier hun.

— Dette er noe alle som kan gjøre, bør gjøre, mener Mæland.

Av de 15 aksjonene hun har vært med på, er det spesielt én som skiller seg ut:

— Den aksjonen jeg husker best er Kirkens Bymisjons «Ingen er bare det du ser» om psykisk helse og rus. Det er et veldig viktig tema.

LÅST: Monica tar en pause i vandringen for å forklare sin datter Mille (til venstre) og hennes venninne Hannah Melzerona hvorfor det er viktig at bøssen er forsvarlig låst.
ØRJAN DEISZ

Men først og fremst er det dugnaden i seg selv som er viktig, mener Mæland.

— Hele dugnaden, uavhengig av formål, er viktig. Spesielt det at våre barn forstår at rent vann ikke er en selvfølge. Jeg tror det er ekstra viktig at barn skjønner at de kan hjelpe andre barn.

«Nå ringer vi på hos Solberg»

— Nå ringer vi på hos familien Solberg, familien til statsministeren, sier Monica og smiler oppmuntrende til innsamlingsfølget

Men heller ikke der er det noen hjemme.

Det oppstår uenighet innad i familien om hvilken side av veien de egentlig er blitt tildelt. Monica ser på kartet, og skjærer gjennom. Familien fortsetter. Hun tar opp tråden om hvorfor TV-aksjonen er viktig.

— Spesielt barns oppvekstvilkår, at de får mat og vann, og utdannelse -det er noe av det viktigste vi kan bidra med. Og handel, det er viktig.

Hellet har endelig snudd. Flere åpner døren når de ringer på, og alle gir rundhåndet. Men det går fort for seg, og det later ikke til at naboene lar seg affisere av at det er Norges næringsminister de har på døren.

- Det blir ikke politisk debatt på trammen, altså?

— Nei, det er helst i valgkamptider. Det er som oftest ikke sånn at folk tar opp saker når du kommer på døren under TV-aksjonen. Men folk er stort sett veldig hyggelige.