— Jeg satt med tårer i øynene og leste om den ødelagte pepperkakebyen i dag morges. At det er mulig å synke så dypt. Men gjort er gjort, så nå må vi tenke fremover, sier Ole Irgens, informasjonsdirektør i Vital Forsikring.

Han vil ha næringslivet med seg på en kronerulling for å gjenoppreise Pepperkakebyen i Bergen.

— Vi vil begynne med å gi 10.000 kroner, og oppfordrer andre bedrifter til å bidra. Så får gjenreisingskomiteen vurdere om pengene skal brukes på deig eller andre ting, sier Irgens.

Tar oppfordringen

Klesforretningen Jack & Jones, nærmeste nabo til Pepperkakebyen på Torgallmenningen, tar oppfordringen på strak arm.

— Å se gleden til alle barna som besøke denne sammen med foreldre og besteforeldre er en vesentlig del av julestemningen i Bergen sentrum. Dette skal ikke vandaler får ødelegge, sier Trond Grønhaug, eier av Jack & Jones i en melding. Mandag gjør de som Vital, og overfører 10.000 kroner til Steinar Kristoffersen i Bergen Sentrum.

Glad pepperkakeby-grunnlegger

  • Utrolig gledelig, sier Steinar Kristoffersen i Bergen Sentrum når han får høre at også næringslivet engasjerer seg.

— Først og fremst trenger vi jo pepperkakehus, selvfølgelig, men ingenting er gratis. Selv om mange jobber frivillig for å få reist Pepperkakebyen, er vi jo også nødt til å betale folk for å komme på jobb en søndag morgen, slik som i dag, sier han. Kristoffersen sier at pengegaver også kan benyttes til å engasjere bakere til innsats.

— Tidligere har vi satt opp et stipend for elever ved bakeri- og konditorlinjen på Sandsli videregående skole. De har bakt pepperkakehus for oss, og fått midler til for eksempel en studietur i retur, sier Kristoffersen, som mener noe tilsvarende kan bli aktuelt igjen.

Pepperkakebyen blir nå også sponset med både vakthold og pepperkakedeig - og julebrus til alle pepperkakehus-byggere.