— Det rareste vi har laget? Kanskje denne, sier Myrna Becker med et smil og holder opp en rød strømpebukse med påsydd skjørt, størrelse liten jente. Når de andre får se, blir det latter mellom symaskinene.

En håndfull designstudenter har inntatt Fretex' butikk i sentrum. Vært på skattejakt i alle kriker og kroker og lagre for å finne klær og ting de kunne gjøre om til - ja, nye klær og ting. Eller bare justere på.

— Det er litt julaften, vi har hatt det veldig gøy i jakten på saker og ting. Vi får ta akkurat det vi vil, sier en av studentene, Toril Johannessen.

Gjenbruk de luxe

Det hele begynte med at Fretex henvendte seg til Kunsthøyskolen i Bergen. Spurte om det var noen elever som kunne tenke seg å gi nytt liv til varene. Litt veldedighet i alt det kommersielle.

— Vi gjør det for gøy. Dette er en helt annen måte å jobbe på, sier Adele Kløve. Foran henne på bordet ligger minst sytti blanke visper, funnet i en kartong bakerst i en krok. Mang en miksmaster har surret for siste gang, for å si det sånn. Men nå kan de igjen se dagens lys som en del av Adeles lampe. For det er det de skal bli.

— He, he, vi får nå se hva jeg får ut av dette, sier hun og klør seg i hodet.

På veggen bak henne henger kjoler og topper som har fått seg et oppsving. En kjole, for eksempel, har fått et broderi av en hund (de vi sydde i sjette klasse, vet du, som aldri ble ferdige) applikert på ryggen. Knalltøft.

To blondeduker er blitt til en søt veske.

En stripete bomullsgenser er blitt et asymmetrisk skjørt. Et grønt skjørt er blitt til en topp. I det hele tatt.

— Det er litt bakvendtland, ler Jeanette Bu fornøyd.

Slips som kjolepynt

Poenget er å inspirere oss dødelige til gjenbruk. Se mulighetene. Eller som Adele sier det litt filosofisk: «Det er jo de færreste av oss som trenger nye ting. Vi trenger bare variasjon».

På gulvet sitter Jeanette Bu med sin helt spesielle slipskolleksjon. Hun bruker dem som kjolestropper, belter og det som smartere er.

— Jeg bruker ikke all slags slips. Ett sted går grensen, ler hun. Det finnes, som man vet, utrooolig mange stygge slips.

Vispelampen, strømpebukseskjørtet og de andre nyskapningene finner du utstilt i butikken frem til lørdag - da kan du kjøpe de fine og morsomme kreasjonene.

Eller kanskje bare stjele en idé eller to?

INSPIRASJON: Fretex har hyret inn en gjeng kreative elever fra Kunsthøyskolen for å inspirere oss til å tenke nytt. De har vært på skattejakt i butikkene og funnet varer de vil blåse liv i. Artig, synes Lena Buchacz (foran) og Jeanette Bu, som her prøver et skjørt som har krøpet oppover. <p/>FOTO: BJØRN ERIK LARSEN