Navn: Jan Alfred Løtvedt

Alder: 73

Yrkestittel: fotografmester og filmprodusent

Bosted: Feråsen, hvor han holder til med både privatbolig, filmstudio og arkiv i fjellhall

Hvor vokste du opp? — På Stølen, oppe i høyden. Vi holdt til i Fjellveien hvor vi lekte røvere og banditter. Det var et paradis. Stølegaten hvor vi bodde var byens mest trafikkerte gate. Der gikk alle forbi slik at en kunne følge med.

Hvor ville du helst bodd? - Det er et ømt spørsmål. Men jeg trives veldig godt her hvor jeg bor nå. Her har vi bodd siden 1964. Før alle husene kom rundt omkring oss, kunne vi ha besøk av hjort daglig her oppe.

Hvor går søndagsturen? - Den går til Hordnesskogen i Fana. Der er det stille og fredelig.

- Favoritt utested? - Bølgen og Moi i Lysverk-bygningen. Da kan jeg samtidig se på kunstutstilling. Maten er god og til drikke klarer jeg meg med et glass vann. Jeg er avholdsmann.

- Hvor handler du klær? - Det gjør min kone og min datter Lene når vi er ute og reiser, i Spania eller i London.

- De beste skillingsbollene? - De var å få i Krügerbakken konditori i Steinkjellerbakken. På disken lå det alltid krumler fra brød som vi prøvde å få fatt på mens vi sto og så på disse vidunderlige bollene som vi ikke hadde råd til.

- Ditt beste skoleminne? - Jeg gikk på Handelsgym og det var siste time lørdag. Solen sto inn fra vest, og vi hadde bedriftsøkonomi. Læreren messet og messet, og der sovnet jeg. Plutselig hørte jeg læreren rope: «Løtvedt, De sover jo, mann!». Den historien blir fortalt hvert femte år når vi har skolejubileum.

- Din bergenske favorittrett? - Jeg mener at det er krabbe og reker. Det behager til de grader.

- Hvor er du medlem? - Spør heller kor eg ikkje e' medlem. Det er møter, generalforsamlinger og konferanser til stadighet.

- Hva samler du på? - Jeg samler på alt som er gammelt, og har planer om å lage et museum for gammelt fotoutstyr. Men da får jeg høre at jeg trenger elleve toaletter og snuplass for tre turistbusser.

- Ditt bergenske favorittuttrykk? - «Det er aldri så galt at det ikke er godt for noe». For hvis noe galt skjer, så har du alltid lært noe av det.

- Hva er du mest stolt over? - Troldhaugen. Der kommer det musikk selv ut av gjerdene. Folk må ikke være redd for å gå på Troldhaugen om vinteren, da glitrer det i skogen og trærne. Jeg er så grusomt glad i det stedet

Hva ville du vist en turist? - Troldhaugen! Igjen. Der ville jeg tatt folk med på de innerste stiene. Det er så mange steder du kan gjemme deg vekk på Troldhaugen, ved komponisthytten, nede ved graven.

- Hva er du minst stolt over? - Btv hadde nylig en reportasje om hva som ligger på bunnen av Vågen av sykler, benker og boss. Det var et scoop. Rådhuset er fint når det er masse vaiende, norske flagg omkring. Arkitekten hadde nok ikke forestilt seg at det måtte flagg til.

- Hva mangler i Bergen? - Byen er blitt innesperret. Det er bomstasjoner over alt. En må snart bruke brekkjern for å komme inn til sentrum.

- Hva savner du når du er på reise? - Jeg reiser mye alene, og savner alltid min kone. Når hun er med, har jeg alt.

- Det mest romantiske stedet? Fjellveien om ettermiddagen. Bare synd at det begynner å komme så mange grantrær. Jentene forsvinner jo mellom trærne. Når solen står over Kvarven, gul og rød, får en så fin ansiktsfarge. Da blir vi så pene hele gjengen.

- Ditt første kyss? - Jeg var seks år og sto på en trapp ute i Breivik. Hun hadde langt, lyst hår og jeg klemte henne veldig. Det sa i hvert fall min mor. Jeg har truffet henne senere, men jeg minte henne ikke på det.

- Favorittbergenser? - Hilmar Reksten. Han var virkelig en foregangsmann. Et menneske som kunne gjøre så mye godt for sine ansatte og bygge opp en slik tankflåte fortjener respekt. Han fikk bygget to supertankere om året på Stord verft, og kjøpte inn alle denne kunsten. Han var den første styreformannen i Festspillene og kunne ta fra sin egen lommebok om det var noe som trengtes. I dag skal de ha dobbelt så mye igjen for det de gir.

- Har du gått i buekorps? - Å ja, ja. Jeg kom langt, og. Ble 2. kompanisjef i Skansen bataljon i 1948. Jeg begynte i 1939, men under krigen var det jo ikke noe.

- Når var du på Stadion sist? - Det er lenge siden. Jeg skulle lage en grammofonplate, og lå på taket på tribunen og hengte ned mikrofoner.

- Det flotteste byfjellet? - Fløyfjellet. Absolutt. En vil alltid finne noe nytt der. Fløyfjellet er en fryd.

- En god dag i Bergen? Det er å gå en tur fra Tyskebryggen, ut Skuteviken og Sandviken til Gamle Bergen. Da får en et snitt av byens historie.

- Ordfører for en dag? Jeg skulle gjort Bergen til en åpen by hvor alle kunne kjøre inn uten å betale. Gro fikk en dag, kan ikke Herman også få en dag hvor vi lukker opp alle de stengte dørene? Byen må ikke lukkes med bolter.

- Bergen om 50 år? - Jeg lurer på hvordan ungdommen vil være om femti år. Alt går på nett i dag, på data, dvd og bredbånd. Det skrives ikke brev lenger, så hvordan går det da med kjærlighetsbrevene? Jeg er redd for at vi kommer til å bli historieløse.

TRUDE HAUG