— Jeg har helt klart inntrykk at noen pynter juletreet tidligere og tidligere, og det synes jeg er strålende, sier folklorist og undervisningsleder Eli Hausken ved Universitetsmuseet i Bergen.

Hun forsker blant annet på tradisjoner, og synes at den tidlige pyntingen viser at tradisjonen med juletre har en mening.

— Hvis ikke en tradisjon har en funksjon, bare forkastes den, men denne endres, og det betyr at juletreet fremdeles har stor betydning, sier hun.

Forskerkollega Wigdis Espeland har også registrert trenden, men hun er langt mer kjølig til endringen.

— Dette har med hele samfunnet vårt å gjøre, og er noe helt moderne og nytt. Det har og gjøre med at julen skal utnyttes maksimalt kommersielt, sier hun, som er pensjonert etnolog ved Universitetet i Bergen.

JULEGLAD: Christiana Hitland Dalheim er vokst opp med at treet pyntes rundt en uke før julaften.
ØRJAN DEISZ

Nyter treet alleredeChristina Hitland Dalheim (25) pyntet treet forrige lørdag. Egentlig hadde hun og mannen Eirik (28) tenkt å la det akklimatisere først.

— Vi hadde funnet et nydelig tre, og da vi gikk hjem, ble mannen min litt ivrig, tror jeg. Han spurte om det ikke bare var på Østlandet at juletreet må akklimatiseres, forteller Dalheim.

De ble enige om at det helt sikkert var like kaldt i kjelleren som ute, og tok treet rett inn.

Dalheim er vokst opp med at treet pyntes rundt en uke før julaften.

— Jeg og min bror var alltid med og det var stor stas og full rulle, sier hun.

Tulipaner erstatter treet

Dalheim har dermed ingen regler på når treet skal tas inn.

— Jeg tenker at hvis man skal ha juletre, er det dumt bare å ha det en uke, for jeg vil ha det ut med en gang etter jul. 1. januar kjøper jeg tulipaner. Da er det vår, sier hun.

Men før det preges desember av at 25-åringen er godt over snittet glad i jul.

— Folk forventer nesten at jeg skal ha alt klart nå. Jeg er sykepleier på Haukeland og nå har jeg rødt navneskilt med nisse på, sier hun og ler.

Mindre irritasjon

Eli Hausken er usikker på om tidlig juletrepynting kommer av et generasjonsskifte.

— Mest sannsynlig er det en blanding av praktiske årsaker og at folks holdninger endrer seg. Unge familier og par reiser gjerne til foreldre og besteforeldre i julen, og da vil de gjerne pynte hjemme først, så de får nyte det litt hjemme før de drar, sier hun.

Kanskje kommer folk i julestemning raskere enn før.

— Jeg synes selv det er mindre irritasjon på at butikker pynter tidlig nå enn det var bare for tre år siden.

Moderne trær

Etnolog Wigdis Espeland understreker at juletreet er en relativt moderne tradisjon. De første juletrærne kom til norske hjem på slutten av 1700-tallet, og det tok lang tid før skikken bredte seg.

Hun beskriver to tradisjoner: den hvor mor og far pynter treet mens barna ble holdt borte fra stuen, som hun sier var mer utbredt i borgerskapet. På landsbygden og i de nedre sjiktene i byen, var barna gjerne med ut og hentet treet og var med og pyntet det også.

Ulike tradisjoner

Og forskerne? Når pynter de treet?

— Jeg pynter aldri før julaften, sier Espeland.

— Jeg reiser hjem til mammaen min i julen. Tradisjonelt pynter hun lille julaften, men nå har hun begynt å pynte litt tidligere så det står ferdig pyntet når barn og barnebarn kommer, sier Hausken.

Et annet spørsmål er når treet skal kastes ut i kulden igjen. Noen mener 13. dag jul, altså 6. januar, mens andre mener at dette bør skje innen 20. dag jul.

Hva mener du? Gi dine meninger og fortell om dine juletradisjoner i kommentarfeltet under.