Juletid er høytid for så mangt, og ikke minst på Posten. Gjennom desember måned skal millioner med pakker, brev og julekort krysse det ganske land og inn og ut av landegrensene.

Bare de siste to ukene i desember skal 36 millioner pakker og brevpost gjennom postsystemet. Og de aller fleste vil ha pakkene frem til jul, men da kan det allerede være for sent for enkelte.

USA: Mandag

På mandag (10. desember) er nemlig siste frist for å få sendt pakker til USA og Canada. Fristen for å sende til andre land utenom Europa er allerede utløpt — den var nemlig 3. desember.

— Men det er ikke slik at hvis man postlegger noe til andre land utenom Europa og Nord-Amerika at den absolutt ikke kommer frem. Man kan ha en mulighet for å få det frem til jul, men da bør man sende det av gårde så fort som mulig, sier pressesjef i Posten, Kjell S. Rakkenes.

Han har mye på hjertet når han skal fortelle om de enorme mengdene post som skal fraktes de neste ukene, men det er en ting han håper det norske folk blir bedre på.

— Vi håper folk er ute i god tid med juleposten ettersom vi forventer så enormt store postmengder. Det har vært en jevn økning i juleposten de siste årene, og vi regner med økningen fortsetter i år, sier han.

Innenlands: 16. desember Så selv om Posten på sine hjemmesider anbefaler deg å sende juleposten, både pakker og brev, innen 16. desember, ser Rakkenes helst at folk er enda tidligere ute om de kan.

— Det er dessverre slik at nordmenn følger skippertakmetoden også når det gjelder posten, og sender alt i siste liten. Vi skulle ønske folk var flinkere til å være tidligere ute, hinter han.

Om man først har fått pakken av gårde i riktig tid, i siste liten eller ei, er det andre ting om også er viktig. Først og fremst innpakning og bruk av riktig og tydelig adresse.

Og så var det innpakning

Der har Rakkenes følgende oppfordring:

— For folk som sender julekort er det aller viktigste riktig adresse dersom man vil ha julehilsenen frem til julaften. Når man skal sende pakker er det i tillegg viktig med en god ytre emballasje, som beskytter selve pakken. Eksempelvis hard kartong eller solid innpakningspapir, sier han.

Den store mengden post som går til utlandet går til fortrinnsvis Norden og deretter resten av Europa. Skal du sende

PS! Om du foretrekker å følge skippertakmetoden, kan du sende julepakker helt frem til 21. desember, dersom du sender gavene som ekspresspakker. Unntaket er enkelte postnummer i Troms og Finnmark.

MASSEPOST: De siste to ukene i desember skal 32 millioner pakker, brev og julekort gjennom postsystemet. Les hva du må gjøre for å få din pakke frem i tide.
KRYSSER FINGRENE: Pressesjef i Posten, Kjell S. Rakkenes, gjør sitt beste for å få folk til å være tidlig ute med pakkene i julen.