• Hadde jeg ikke kikket opp og sett hva som skjedde, ville jeg blitt smadret av isblokkene.

Journalist Olaug Margrete Lid i avisen Hordaland kom litt for tett på virkeligheten denne uken. Lid var på vei for å ta bilder av den ekstremt rasutsatte veistrekningen mellom Myrkdalen og Vinje, da hun selv plutselig havnet midt i naturkreftenes skuddlinje.

Rygget for livet

— Jeg vet for farlig denne strekningen er, så jeg kikker meg nøye for. Brått ser jeg det løsner et stort isflak oppi fjellveggen. Det kommer dundrende nedover i stor fart. Jeg tror ikke mine egne øyne, forteller vossejournalisten. Lid bråstopper bilen, hiver den i revers og kommer seg unna fortere enn svint.

— Heldigvis kjørte jeg sakte. Dersom jeg ikke hadde klart å stoppe bilen, ville jeg fått blokken midt i fanget. Jeg var helt skjelven, og rygget til det jeg trodde var i sikkerhet, sier Lid til bt.no.

Den gang ei. En stund etterpå gikk det nemlig et nytt ras.

— Akkurat der hvor jeg hadde søkt tilflukt. Men da var jeg heldigvis gått, sier hun.

Journalisten forteller at deler av den farlige veien er sikret.

— Men hva hjelper det, så lenge det bare gjelder en flik av den. Det blir lenge til jeg våger meg inn i den dalen igjen. Neste gang er det ikke sikkert jeg har like mye flaks.

Får ikke tunnel

Hele denne uken har myrkdølene kjørt den belastete veistrekningen med hjertet hoppende godt oppi halsen.

— Mandag gjorde vi ikke annet enn å rydde veien for is. Ellers i uken har vi hatt fire til seks turer hver dag, sier Anders Nesheim til Hordaland.

Trafikken til Myrkdalen har økt betraktelig etter at de nye hyttene og skianlegget kom. Lokalbefolkningen er ikke i tvil om hva de mener må til. Tunnel.

Distriktsveisjef Arnfinn Ansok kan ikke love dem det, selv om Myrkdalsveien har fått plass på prioriteringslisten for rassikkerhet.

Bussjåfør Oddvar Mørkre prøver etter beste evne å manøvrere skolebussen forbi rasfarene. Han er mildt sagt oppgitt.

— Det må komme et ras oppå bilen til en av de høye herrene i byen før det skjer noe. Eller at det skjer en dødsulykke.