• Utlendinger er i flertall. De siste ukene har politiet i Bergen avslørt flere tyver som jobber i nettverk. Men den innfødte vestlending er også langfingret.
  • Utro ansatte i våre to fylker vil stjele varer for 19,3 mill. bare i desember. Bergen Storsenter intensiverer nå jakten på tyver og sender 600 ansatte på kurs.

— Det er mest kosmetikk og undertøy det går i. Og da helst de store damestørrelsene, sier butikksjef Mona Starefoss, og tillater seg å le litt.

Men hverdagen er slettes ikke noe å le av. Den store KappAhl-butikken på Bergen Storsenter som hun er sjef for er et yndet mål for frekke tyver. Her må betjeningen vokte verdiene som hunder.

— Jeg tror vi anmelder tyveri minst annenhver dag. For oss utgjør svinnet et par prosent av omsetningen, forteller butikksjefen.

Rapper for millioner

Butikken er ikke i noen særstilling på senteret. Her stjeles det fra alle, og i urovekkende mengder. Under mange juletrær vil det ligge gaver som ikke er betalt på vanlig vis i år. Julestria er høysesong for butikktyveri.

Nå tar butikkene opp kampen. Starefoss og hennes kolleger på Bergen Storsenter skal på nyåret på kurs for å lære seg hvordan tyver kan avsløres.

— Det stjeles for flere millioner bare på vårt senter i løpet av et år. Vi har alt satt i verk mange tiltak, men kurset vil forhåpentlig gjør oss enda flinkere til å avsløre tyver, sier senterdirektør Ingunn B. Hansen.

Først skal senterkollegene på skolebenken, så blir det praktisk øving i butikkene.

— Vi kommer til å kjøre en del fiktive tyverier for å vise betjeningen hvordan de som stjeler jobber, forteller Hansen.

«Alle» stjeler

Inne i KappAhl-butikken er det godt med kunder spredt over et stort areal. Hva den enkelte holder på med bak klesstativer eller i prøverom, er sannelig ikke godt å holde øye med.

— Du kan ikke se hvem som er tyv. Ofte er det de som er vennlige og som vi bruker mye tid på som stjeler. De får oss gjerne til å ringe etter varer, og så nytter de anledningen til å stjele, forteller Mona Starefoss.

— Det er veldig skuffende når vi så tar dem.

Butikksjefen tror både hun og kollegene har mye å lære av et tyverikurs.

— I vår butikk har vi erfart at det er viktig å holde orden. Da er det enklere å følge med om varer forsvinner. Men det er sikkert mye vi kan lære, sier hun.

Senterdirektøren nikker.

— Vi har hatt et klart fokus på tyverier lenge, og har både uniformerte og sivilkledde vektere som patruljerer på senteret. Men problemet er så stort at vi må bli enda flinkere. I dag bruker senteret tre millioner. Nå satser vi enda mer.

Tatt etter raid

Denne uken fikk syv butikker på senteret erfare hvor effektive de proffe tyvene er. I løpet av noen få timer greide en 25 år gammel mann fra Libya å stjele med seg klær for 17.000 kroner.

Mannen leide en oppbevaringsboks som han puttet varene i etter hvert som han stjal dem. Mannen ble først avslørt da han ble tatt for tyveri på Kløverhuset.

— Utlendinger er i flertall blant tyvene. Det er også dem som opptrer organisert. Men ellers er det både kriminelle og fine bergensfruer som tas hos oss. Det er folk i alle aldrer, forteller Hansen.

Gjennom en lang karriere i varehandelen har hun hørt mange tapre forsøk fra tyver som famler etter en unnskyldning.

— Alle som blir tatt for stjeling blir anmeldt. Når barn tas kontakter vi foreldrene. Dessverre er det ikke alle som reagerer slik vi hadde håpet, sier senterdirektøren.

PS! Den eldste tyven som er tatt på Bergen Storsenter er en 84 år gammel kvinne...

PÅ VAKT: Dameundertøy og kosmetikk er yndete mål når uærlige sjeler slår til mot KappAhl-butikken på Bergen Storsenter. Da er det viktig at både butikksjef Mona Starefoss og betjeningen er på vakt. - Vi bruker egne, sivile vektere når det topper seg, sier Starefoss.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ