Hjertesukket kommer fra rullestolbruker Kjell Tore Himle i Landsforeningen for ryggmargsskadde (LARS) utenfor Steakers, Dampen på Bryggen.

Sammen med foreningsmedlemmene Thorbjørn Silden og Steinar Halse har han tatt Bergens Tidende med på en kort restaurant-løype for å vise hvor begredelig det står til med tilgjengeligheten for rullestolbrukere i Bergen.

Hårreisende

– Det er hårreisende å oppleve at man de på fleste serveringssteder ikke har muligheten til å komme over dørstokken – og er man endelig inne i lokalet, så er gjerne toalettet omgjort til vanlig lagerplass. Vi vil så gjerne få besøke et utested i ny og ne, ikke nødvendigvis i flokk, men sammen med venner som gjerne er gående, sier Kjell Tore Himle.

– Når rett skal være rett er det blitt noe bedre i Bergen sentrum den siste tiden, men forholdene er langt fra tilfredsstillende. Museer, butikker, restauranter, puber eller for eksempel Ulriksbanen er generelt nærmest utilgjengelig for oss i rullestol. Selv der det bygges om og det kommer nye spisesteder eller butikker ser det ut til at man fortsatt glemmer at det skal legges til rette også for rullestolbrukere, sier han.

Varige skader

Hordalandsgruppen i LARS teller 170 medlemmer, på landsbasis er det om lag 1.100. Dette er mennesker fra tenåringsalderen til bortimot 90 som har pådratt seg ryggmargsskade etter en trafikkulykke, i sport og fritid eller i arbeidsforhold. De fleste har varige skader som lenker dem til rullestolen, men alle er de så absolutt «oppegående i hodet».

– Lovverket er omsider klar på det punktet at vårt samfunn skal ha tilgjengelighet for alle. Sånn er det altså ikke i virkeligheten, sier leder i LARS i Hordaland, Odd Erik Bostrøm.

Landsforeningen for ryggmargsskadde er tilsluttet Norges Handikapforbund som er paraplyorganisasjon for en rekke foreninger hvor medlemmene har ulike skader eller uføregrad.

Forskning

LARS har medlemmer med alle grader av uførhet, alt fra personer som trenger opp til fem assistenter for å fungere, til dem som stort sett kan klare seg selv i det daglige.

– I øyeblikket forbereder foreningen seg på en konferanse som vi pleier å ha i Ullensvang i slutten av august. Her kommer to av landets fremste forskere på stamceller og ryggmargsskade som vi gleder oss til å høre. Vi setter vår lit til stamcelleforskningen. Mye kan tyde på at mange kan få noe førlighet tilbake om lovverket tillot bruk av stamceller, sier Odd Erik Bostrøm.

SÅ LANGT, men ikke lenger. Flere av utestedene på Torget har dårlig tilgjengelighet for rullestolbrukere.Bryggesiden er helt håpløs, sier Steinar Halse (til venstre), Kjell Tore Himle og Thorbjørn Silden (bakerst).
RUNE SÆVIG
HER PÅ DAMPEN var det dør påhjørnet tidligere. Rampen liggerder, men nå er hoveddøren flyttetog der er det trapp, sier Kjell ToreHimle.
RUNE SÆVIG
DET SKAL ikke så mye til for å gjøre denne restaurantinngangen egnetogså for rullestolbrukere.
RUNE SÆVIG