Lars R. Olsen

Med skrik og rop forsøkte 16-åringen og førerne av de andre småbåtene i området å gjøre «Baltic Line» oppmerksom på ulykken.

Kledd i morgenkåpe så maskinist gjennom flere år, Øystein Nævdal, hele forløpet fra verandaen sin i Øvre Holen i Laksevåg.

— Jeg hadde akkurat kommet ut av dusjen for å se på cruiseskipet da ulykken skjedde. Jeg så med en gang at lasteskipet kom til å treffe fritidsbåten, sier han.

Nævdal, som er 62 år, grep tak i kameraet og tok bildet akkurat i det 16-åringen stupte fra båten.

Farlig propell

— Jeg tenkte at den lille båten måtte ha fått motorstopp, for den gikk ingen steder. Imens kom det store lasteskipet nærmere. De kan ikke ha sett skjærgårdsbåten, for de fløytet ikke, og fortsatte videre etter at ulykken skjedde, sier Nævland.

Den gamle maskinisten var engstelig for hva som kom til å skje med gutten.

— Han kan ikke ha vært langt unna båten. Det var skin-to-skin som vi sier. Gutten kan prise seg lykkelig for at båten var lastet, for hadde propellen vært nær overflaten ville han i dag helt sikkert vært kjøttmat, sier Nævland.

Anmeldte lasteskipet

Fritidsbåten ble kastet vekk fra lasteskipet av bølgene fra baugen.

— Det kom raskt flere fritidsbåter til, og jeg så at de lå stille. Etter hvert kom også brannvesenets båt, men jeg så ingen dykkere. Da trodde jeg kanskje at gutten var omkommet, sier Nævland.

Det var gutten heldigvis ikke. 16-åringen ble raskt reddet opp fra vannet av de andre båtene som kom til.

Bergens Tidende var i går kveld i kontakt med lasteskipet «Baltic Sea», men der ville ingen gi kommentar. 16-åringen har imidlertid anmeldt skipet etter ulykken. Vaktsjef ved Hordaland politidistrikt, Rasmus Eikemo, forteller at de har vært i kontakt med «Baltic Sea», en båt som går til Bergen jevnlig.

— De forteller at de ikke så båten. Det er likevel for tidlig å si noe om skyldspørsmålet, sier Eikemo, som etter ulykken fikk alkotestet mannskapet på «Baltic Sea». Båten seilte fra Bergen i går kveld klokken ni.