— Tidligere kom det mange med dårlig kontroll på økonomien. Nå er det mer at folk rett og slett ikke klarer å betale det de skylder, forteller advokat Arne Grünert.

Som medhjelper i forbindelse med tvangssalg har han hatt flere hundre klienter de siste årene. Nå er antallet på vei opp.

Trøbbel i borettslag

I Bergen tingrett har antallet begjærte tvangssalg økt med over 80 prosent i første halvår i år i forhold til samme periode i fjor (se grafikk).

Økningen i Bergen er størst blant de store byene i Norge. Det er særlig eiere av borettslagsleiligheter som havner i trøbbel. Om lag to av tre begjæringer om tvangssalg i Bergen tingrett i første halvår var knyttet til borettslag. Trenden er den samme også i tredje kvartal.

— Ofte er det snakk om to-tre måneder med husleie som ikke er betalt, sier Ann Christin Torvanger, fungerende avdelingskonsulent ved Bergen tingrett.

Hun legger til at de langt fleste blir ordnet opp i før boligen blir tvangssolgt. Samtidig har hun inntrykk av at flere saker enn tidligere ender med salg.

Det inntrykket har også advokat Arne Grünert.

— I et stigende marked hadde folk mulighet til å øke boliglånet for å betale kredittkortgjelden. Nå har folk mistet den muligheten, og da blir det trøbbel. Da renten steg, økte felleskostnadene, og mange klarte ikke å betale.

- Regelverk ikke godt nok

Grünert sier særlig borettslagsleilighetene med høy fellesgjeld går i igjen blant eiendommene som blir begjært tvangssolgt.

Tidligere var ikke meglere forpliktet til å oppgi verken leiligheters totalpris - altså innskudd samt fellesgjeld - eller hva som ville skje med felleskostnadene når den avdragsfrie perioden var over.

— Det hadde hjulpet om kjøperne hadde bedre forståelse av hva de bega seg ut på. Men om skyld skal fordeles, må det bli at regelverket ikke var tilstrekkelig, sier Grünert.

Stor forbruksgjeld

Advokaten sier at det viktigste folk kan gjøre for å unngå å måtte selge huset, er å unngå forbruksgjeld.

— Ikke kjøp TV på kreditt. Det er en vei du ikke bør gå, sier Grünert, og legger til at han har hatt klienter som har kommet inn med flere hundre tusen kroner i forbruksgjeld.

Regiondirektør Frank Bjørndal i Sparebanken Vest kjenner også til problemene med forbruksgjeld.

Han har sett omtrent en dobling i antallet begjærte tvangssalg i løpet av de siste par årene.

— De som er i uføret har gjerne gjeld til veldig mange kreditorer. Da er bankene også lite villige til å slå sammen gjelden for å finne en løsning, sier Bjørndal.

Det skyldes at banken tar sikkerhet i boligen din når du tar opp lån. Dersom de totale lånene er høyere enn verdien på boligen, risikerer banken å tape penger på å redde deg fremfor å selge huset ditt.

Vanskene fortsetter

— Hva kan folk gjøre for å unngå å havne i en slik situasjon?

— Tenk gjennom hvilken gjeld du kan ta opp. Vi ser at folk tar opp dyr gjeld og finansierer forbruket med det. De får betalingsutsettelser på seks og ni måneder på ting de kjøper. Men på et eller annet tidspunkt skal det betales.

— Hva tror du kommer til å skje fremover?

— De fleste av kundene våre har fått mer penger mellom hendene på grunn av lav rente, men noen har havnet i uføre. De vil nok slite fremover også.

**Les også:

— Forstår ikke omfanget**