Adresseavisas sportsskribent Gunnar Evensen er blitt truet med juling og har fått postkassen full av hatbrev fra bergenserne. Likevel hevder Gunnar Evensen at han egentlig har litt sans for bergensere. Han er bare glad han ikke er en.

— Trønder er noe alle kan bli, bergenser er noe man enten er eller ikke er, slår Gunnar Evensen fast.

— «Bergensrasen» er nok mer spesiell enn «kristiansandsrasen» eller «trønderrasen», hvis vi kan bruke slike uttrykk. Bergenserne fyker opp for den minste ting, raser og herjer for småting. Små gleder blir enorme, små sorger blir dype depresjoner.

Kanskje må bergensere være sånn, undrer Evensen.

— De må jo glede seg over en Brann-seier, de kan jo aldri vite hvor lenge det blir til neste gang. De må glede seg enormt over de få gledene de har, akkurat som når det er en godværsdag i Bergen. Alle vet jo at det vil regne de neste 14 dagene, ler Adresseavisa-journalisten.

Ble truet med juling

Evensen har så absolutt fått føle den bergenske vrede. En gang han lot sin mening om Brann og bergensere komme på trykk, ble han regelrett truet med juling.

— Jeg fikk vel beskjed om at hvis jeg som mye som viste meg i Bergen skulle jeg ikke gang klare å komme meg ut av sykestuen, minnes Evensen. Men da han i fjor høst skrev i Bergens Tidende og mente at det var best at Brann rykket ned, kom det forbausende lite reaksjoner.

— Jeg tror futten er begynt å gå ut av bergenserne, humrer Evensen, som understreker at han slett ikke hater verken Brann eller Bergen.

Tåler bergensere å vinne?

— Det må være slitsomt å være bergenser. Det må være strevsomt at det går sånn opp og ned, sier en bekymret Evensen.

— Da er det mer fredelig å ha det som en gjennomsnitts trønder - å ligge fredelig og rolig på topp og vite at blir det dårlig et år, blir det i det minste sølvmedalje til Rosenborg.

Evensen tror at det er en fordel for Bergen og Norge at Rosenborg holder til i Trondheim og ikke i Bergen.

— Hvis Rosenborg hadde vært et bergenslag, hvordan hadde bergensere vært da? Da hadde de nok vært enda mer uspiselige enn de er i dag. Trønderen er nok litt for selvgode når det gjelder fotball. Å vinne seriemesterskapet elleve år på rad er ikke helt sunt. Men spørsmålet er om bergenserne hadde taklet å vinne «én gang på rad», sier Evensen.

— Når jeg ser hvordan en sølvmedalje blir feiret, eller enda verre når man unngår nedrykk, blir jeg nysgjerrig på hvordan det hadde blitt med et seriemesterskap til Brann og Bergen.

FORNØYD SOM IKKE-BERGENSER: Gunnar Evensen trives som nesten-trønder. Å være bergenser tror han må være veldig slitsomt.