• Mange menneskeliv har gått tapt. Nå er det nok, sier lastebil-sjef.

Norges Lastebileier-Forbund i Hordaland vil at alle personbiler, varebiler, busser, lastebiler og vogntog skal stoppe «på egnet sted» langs veien og slå på varselblinklys i fem minutter torsdag klokken 14.00.

Punktmarkeringen skjer etter at Dave Gardien (47) og datteren Anja (10) omkom i en voldsom ulykke ved beryktede Ådland bru på Stord.Årsaken til at vogntogulykken i slutten av februar var meget glatt veibane.

De to blir gravlagt i hjemlandet Nederland samtidig som tungtrafikken stopper i minst seks fylker i Norge.

Fem andre fylker har varslet at de vil delta: Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Rogaland og begge Trøndelags-fylkene.

Blir syke av veiene

Fylkesleder Jan-Ove Halsøy i Hordaland retter knallhard kritikk mot Statens vegvesen.

Det er et stadig voksende problem at norske landeveier ikke blir vintervedlikeholdt slik alle trafikanter forventer og krever.

— Elendig og manglende vintervedlikehold av veier denne vinteren har krevd menneskeliv. Mange menneskeliv, sier han til BT.

— Punktmarkeringen er i respekt og sympati for alle som har mistet livet eller har blitt skadet i vinter. Det er et stadig voksende problem at norske landeveier ikke blir vintervedlikeholdt slik alle trafikanter forventer og krever, sier Halsøy.

Han hevder at de dårlige veiene er en stor psykisk belastning for medlemmene. Forbundet har cirka 200 medlemsbedrifter i Hordaland og 100 i Sogn og Fjordane.

Flere sjåfører skal ha blitt sykmeldt med angst på grunn av dårlige veier, mens andre har sluttet.

— Det er et synd, det er et fantastisk yrke. Men sjåførene våre kjører rundt med konstant angst. Det er noe helt annet enn en bil på 1,5 tonn. Du er passasjer i ditt eget kjøretøy når noe går galt. Jeg har selv mistet kontrollen på 50 tonn, sier fylkeslederen.

Han mener at trafikanter som melder fra om glatte veier til 175, ikke blir hørt.

— Ingen eller i beste fall få tiltak iverksettes. Veiene forblir usaltet eller sandstrødd.

Nektet å kjøre videre

Det er ikke første gang de lokale yrkessjåførene aksjonerer. 28. januar var det så glatt mellom Gudvangen og Voss at et titall sjåfører nektet å kjøre videre.

— Det gikk i maks 20 km/t, og jeg spant på flate veien. Det var helt ekstremt. Jeg er fortsatt skjelven, sa Cato Fredheim da han møtte BT ved Bring-terminalen i Bergen.

En tipser som pendler mellom Indre Sogn og Bergen fyrte også av en kraftsalve:

— Det er speilblankt. Jeg kjører ofte på E16, og vi er luta lei av kvaliteten på strøingen. Jeg kjører med hjertet i halsen. De på 175 sier at strøbil er på vei, men den bilen kan ikke være i dette fylket, sa mannen.

Støtte fra Trøndelag

Regionsjef Roar Melum i Norges Lastebileier-Forbund i Trøndelag har hengt seg på aksjonen.

— Jeg håper inderlig at flere bli med. Dette er et tema som går igjen på alle våre møter. Vi er frustrert over manglende vintervedlikehold, sier Melum.

- Vi trodde veiproblemene var et vestlandsfenomen?

— Nei, slik er det også her, og det har vært det i flere år. Det er dessverre ingen bedring å se. Det henger sammen med forfallet på veiene. Er det dårlige veier på sommeren, blir det ekstremt mye dårligere på vinteren, sier Melum.

Vegvesenet: Kunne vært bedre

Regionvegsjef Helge Eidsnes i Statens vegvesen innrømmer at vedlikeholdet av veiene kunne blitt bedre.

— Generelt mener jeg at vi har en god vinterstandard, men jeg skal ikke legge skjul på at en del områder er ekstra krevende, som på Stord og på E16 ved Vinje. Vi skal være ydmyke nok til å ta med oss dette videre, sier Eidsnes.

— Ved væromslag er det spesielt krevende, og det er noen partier, som under broer, som er spesielt utsatt. Men det er også økonomi å ta hensyn til. I nasjonal transportplan har vi foreslått å øke bevilgninger til drift og vedlikehold, sier regionvegsjefen.

- Det er harde ord fra Lastebileier-Forbundet. Er du overrasket over kritikken?

— Den beskrivelsen de har, får de stå for selv. Vi har en generelt god dialog. De sitter på mye erfaring og kompetanse, og jeg har stor forståelse for at de er opptatt av sikre kjøreforhold.

Hva mener du? Diskuter under:

«NOK ER NOK»: Fylkesleder Jan-Ove Halsøy i Hordaland går hardt ut mot Statens vegvesen på grunn av det han kaller elendig vedlikehold av veiene i vinter. Han sier at sjåføren blir syke av angst og slutter i yrket.
HELGE SUNDE (arkiv)