Prøve å finne dagmamma? Dele på å være hjemme? Ta permisjon fra jobben? Foreldrene til flere tusen barn over hele landet leter i disse dager etter alternative løsninger etter at de fikk avslag på søknaden.

Den siste tiden har seksjon for barnehage ved byrådsavdeling for oppvekst i Bergen fått telefoner fra mange fortvilte foreldre som ikke har fått barnehageplass fra høsten.

— Jeg skjønner dem så godt. Det er mange, mange barn som burde hatt plass. Men vi har for få barnehageplasser i denne byen, sier leder Anne-Marit Presterud ved seksjon for barnehage.

Det voldsomme fokuset på barnehagereformen og maksimalpris de siste månedene har gjort at søknadene strømmer inn. Også i fjor måtte foreldrene til rundt 3000 barn i Bergen ordne seg med barnepass på andre måter enn i barnehage.

Bergen har 243 barnehager med plass til i alt 9468 barn. Fra høsten blir det rundt 2500 ledige plasser, og 5200 barn har altså søkt plass. Bergen har nå en barnehagedekning på 60,7 prosent. Full behovsdekning beregnes til 76 prosent.

Barnehageforliket i Stortinget innebærer full barnehagedekning innen 2005. Fra 1. mai i år skal maksimalprisen for en barnehageplass være 2750 kroner måneden, fra 1. august 2005 skal prisen være 1750 kroner.