SILJE VESTVIK

— Hvor langt er det igjen? Er vi på Fløyen når vi kommer opp her? sukker en 14-åring i dongeribukse.

— Er du helt teit, eller?! Fløyen kommer helt til slutt. Vi skal gjennom tre sånne klippeposter før vi er ferdig, fnyser klassevenninnen og himler med øynene.

Ikke alle elevene var like begeistret for en dag ute i det fri, til tross for at fjellturen som gikk over Sandviksfjellet, Rundemanen og Fløyen startet i strålende solskinn.

— Det går jo ikke an å ha det noe kjekt på et idiotisk fjell! Jeg ville heller har vært på skolen! var en av kommentarene i et av de bratte løypepartiene.

Venninnene Kine Blummenfelt, Stephanie Christensen, Annette Kleppestø Safiarian og Maren Iversen Sandgotna fra Kjøkkelvik skole i Loddefjord, tok seg en liten pause på trappetrinnene på stien i Skredderdalen, før de begynte oppstigningen for alvor.

— Koselig å gjøre noe annet en dag, for en gangs skyld! Å være ute på tur er en frisk opplevelse, mener de.

- Kunne godt tatt alle syv

Lenger oppe ringer det i en mobiltelefon, midt i skogen.

— Altså, vi er like ved et vann. Og en bro, tror jeg. Eller kanskje det er en demning? Vi har i hvert fall gått forbi den bratte biten, sier 13-åringen, og bestemmer seg for å vente på de kompisene som er litt treigere i avsparket.

Så stormer en svær gjeng fra Slåtthaug ungdomsskole forbi. Egentlig har de ikke tid til å stoppe for en liten prat med avisen, for «de andre» kommer rett der bak, og faren for å tas igjen er overhengende.

— Selvfølgelig er det litt konkurranse! Kanskje vi kommer hjem før de andre, sier skoleelevene, uten tegn til andpustenhet. Christoffer Farestveit synes i grunnen at turen er litt kort.

— Vi kunne godt tatt alle syv. Det er litt lite med bare tre. Jeg har gått sjufjellsturen, og det er ikke så langt, sier han.

Stor respons fra skolene

Også den betydelige voksenkontingenten med elever og lærere hadde en fin dag ute.

— Vi koser oss vi også, sier Kari Nord, lærer på Slåtthaug, som angrep skråningene sammen med foreldrene Eva Lill Coyle og Lise Roll.

— Det er et kjempebra tiltak at Turlaget sparker i gang noe sånt. Elevene har selv valgt å være med, og har det veldig kjekt. De blander seg i litt andre grupper enn dem de vanligvis er med. I tillegg får elevene brukt kroppen sin og kanskje sett noen steder rundt om i byen de ikke har besøkt før, smiler de tre.

Bergen Turlag er overgitt over responsen. Invitasjonen til gratisturen gikk ut til alle åttendeklassene ved skolene i Bergen og Turlaget har vært nødt til å si nei til enkelte etteranmeldte skoleklasser.

— Det er viktig for byens ungdom å få oppleve mulighetene i våre nære turområder, sier prosjektleder Linda Fongaard.

— Samtidig får elevene være i fysisk aktivitet en hel dag. Responsen viser tydelig at det var på tide med et slikt initiativ.