Tiåringen er i Norge sammen med sin far Gulandeer Giran for å få behandling for brannskadene sine. I ettermiddag møtte han pressen.

— Jeg er sliten. Nå gleder vi oss til å reise hjem til landsbyen vår, sier han.

Gulandeer gav også uttrykk for at han er svært takknemlig for den hjelpen datteren har fått. Neste tirsdag blir de flydd tilbake til Afghanistan av Forsvaret. De vil også sørge for den videre reisen til landsbyen der de hører hjemme.

Den brannskadde tiåringen kom til Norge for å få hjelp etter å ha møtt utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Ingen kan redde alle, men alle kan redde noen, sier Støre som ble kjent med den lille jentas skjebne da han besøkte de norske styrkene i Maimana i Nord-Afghanistan i midten av januar.

Under besøket i den norske leiren ble Støre tatt til side av den norske legen Terje Erlid, som fortalte den hjerteskjærende historien om tiåringen og familien hennes.

Ville dø uten hjelp

Erlid kom over Naoroz under et besøk på det lokale sykehuset i Maimana, der hun lå alvorlig forbrent etter at en av familiens oljelamper eksploderte.

Den fattige familien mistet alt de hadde i brannen som fulgte, og legene konkluderte med at Naoroz neppe ville overleve uten spesialisthjelp i utlandet.

Fire-seks uker Naoroz kommer fram til Bergen sent fredag kveld sammen med sin far, Gulandeer Giran. Avdelingsoverlege Einar Eriksen på Haukeland universitetssykehus sier tiåringen vil få samme behandling som andre brannskadde.

Eriksen vet ikke sikkert hvor store skader den afghanske tiåringen har, men håper at god behandling i fire til seks uker ved brannskadeavdelingen på sykehuset vil være tilstrekkelig.

Trengte intensiv pleie

Brannskadespesialisten har de siste tre ukene hatt kontakt med Erlid i Afghanistan om behandlingen av Naoroz.

– Vi har gitt råd om sårbehandling, bandasjeskift og medisinering. Men vi ble klar over at hun trengte intensiv pleie og kirurgisk behandling som hun ikke kunne få i Afghanistan. Derfor sa vi til Erlid at hvis de hadde mulighetene for å sende henne til Norge, så ville vi stille ressurser til rådighet. Vi visste ikke den gang at utenriksministeren skulle til Afghanistan, sier Eriksen.

Vinket Da flyet med Naoroz tok av fra flyplassen i Kabul fredag, sto legen som reddet henne tilbake og vinket.

Den tidligere Harstad-legen Terje Erlid møtte den ti år gamleafghanske jenta på det lokale sykehuset i Maimana i Nord-Afghanistan, der han tjenestegjør sammen med de norske styrkene. 58-åringen bestemte seg der og da for at han skulle gjøre alt for å hjelpe henne, og da Støre besøkte Maimana i Nord-Afghanistan grep han anledningen.

– Det var svært stor sannsynlighet for at hun ville dø som følge av infeksjonsfaren, forteller Erlid til NTB.

Han fulgte selv Naoroz på flyet til Kabul og så henne vel av gårde med Støres charterfly.