Se video

Planleggingen tok lang tid og debattene gikk høyt om hvem som skulle bygge rikets nye fregatter. I går kunne vi imidlertid ta imot den første i rekken av en helt ny fartøysklasse i marinen, Fridtjof Nansen-klassen. Fullpakket med det ypperste som finnes av krigsteknologi, kalles fartøyet rett og slett for et kampsystem i de militære kretser. Så er det også våpensystemene som representerer den største posten i prislappen på fire milliarder kroner.

En moderne marine

«Fridtjof Nansen» markerer starten på en omfattende oppgradering av den norske marine. Frem til år 2010 kommer ytterligere fire fartøyer i Nansen-klassen. Alle skal utstyres med nye NH90 helikoptre. Seks nye fartøyer i Skjold-klassen skal også være operative på sjøen i løpet av denne tiden. Ubåtklassen ULA skal oppdateres de neste 10 årene og Kystvakten har nå fem nye fartøyer under bygging i Polen, det første av disse leveres allerede i sommer. Åtte av 14 nye NH90 helikoptre skal operere fra disse fartøyene.

Stolt skipssjef fra Bergen

Det er håndplukkede mannskaper som skal operere de nye fregattene, og i marinen blir det betraktet som en ære å bli plukket ut. Skipssjefen på Fridtjof Nansen kommer fra Flesland i Bergen, og stortrives om bord i det nye fartøyet, som han sier: — Dette er noe helt spesielt. Et fartøy som kan brukes, ikke bare i krigsoperasjoner, men også i fredstid. Det kan danne en komplett kommandoplattform for å takle store katastrofer og det kan delta i redningsoppdrag til sjøs.

Flesland er ikke fremmed for å snu på betegnelsen krigsskip, og heller kalle fartøyet for et fredsskip.

— Å demonstrere høyteknologi og styrke kan forebygge konflikter sier han, og tror at vi får en tryggere kyst når alle fartøyene blir operative om fire år, sammen med den ytterligere moderniseringen Sjøforsvaret nå er inne i.

Skal på tokt i nærområdet

Bergenserne skal også få oppleve Sjøforsvarets nyvinning. Allerede om få dager skal KNM «Fridtjof Nansen» inn til Bergen havn. Havnesjef Gunnvald Isaksen var med på den siste etappen hjem til Haakonsvern, og lovet å skaffe plass blant alle cruiseskipene på havnen når Sjøforsvaret måtte ønske det. Deretter legger fregatten ut på sitt første tokt.

Se video

HØYTEKNOLOGI:Fullpakket meddet ypperste som finnes avkrigsteknologi, kalles de nyefregattene rett og slett for etkampsystem i de militære kretser.
SIV DOLMEN
ÆREFULLT OPPDRAG: Det er håndplukkede mannskaper som skal operere KNM «Fridtjof Nansen», og i marinen blir det betraktet som en ære å bli plukket ut.
SIV DOLMEN