Syv bitende kalde minusgrader møtte mannskapet som kommer fra tretti graders varme. Men de ble likevel møtt med mye varme fra alle de pårørende som var møtt frem på kaien for å ta imot sine kjære.

— Vi har opplevd flere sandstormer, men skjønte at vi var hjemme da vi ble møtt av en snøstorm i Karmsundet i går kveld, sier Ole Morten Sandquist, kaptein på fregatten.

Noen har vært på perm

Deler av besetningen har vært hjemme på to ukelange permisjoner siden de dro fra Haakonsvern i august, mens andre har stått hele perioden om bord. Da var det ikke rart at det vanket hete omfavnelser og en og annen gledeståre da kjærester, samboere, mødre, fedre og besteforeldre fikk gå om bord da landgangen var kommet på plass.

— Det har vært et spennende oppdrag og en utmerket test på fregattens kapasiteter, sier Sandquist, som roste mannskapet sitt opp i skyene.

— Alle har gjort sitt for at oppdraget ble utført på en tilfredsstillende måte, sier han.

Trefninger med pirater

Marinejegerne som var om bord, var i flere trefninger med somaliske pirater. Somalierne har oppgitt at nordmennene ved en anledning skjøt og drepte to av dem. Forsvarets operative hovedkvarter opplyste etterpå at de norske marinejegerne ble beskutt og forsvarte seg ved å skyte tilbake.

— Den største utfordringen har vært å skjelne piratene fra vanlige fiskere, sier skipssjefen.

«Nansen» har sluppet å pågripe pirater og ta dem om bord i det norske marinefartøyet. Før fregatten dro, ble pågripelse av pirater sett på som den største utfordringen. Det var ingen arrest om bord og også noe uklart hva man skulle gjøre med pågrepne pirater.

— Marinejegerne har håndtert situasjonene som oppsto, på en utmerket måte, sier skipssjef Sandquist.

Fikk medaljer

Etter mottakelsen på kaien ble pårørende og mannskapet fraktet til idrettsanlegget ved basen der besetningsmedlemmene fikk overrakt medalje for den internasjonale innsatsen sin.

Det er foreløpig ikke avgjort om fregatten skal ut igjen på ny piratjakt igjen etter sommeren. I så fall blir det med en annen besetning.

— Etter min mening har vår tilstedeværelse vært viktig, og vi har også fått beviser for at fregatten egner seg ypperlig til denne typen oppdrag, sier skipssjef Ole Morten Sandquist.