Det som begynte som en bursdagsgave, har nå resultert i 50.000 kroner i støtte til SOS-barnebyer sitt arbeid på Haiti. Det startet med at øybeboerne Bjørg Aslaksen og datteren skulle feire 50— og 25 års dagene sine. Kvinnene ønsket seg ikke gaver, men en gave til SOS-barnebyer.

— Da var det noen gutter som klødde seg i hodet om hva de skulle gi. Det ble for enkelt å bare gi noen hundrelapper til SOS-barnebyer, forteller Johan Trygve Solheim, fotografen bak kalenderen.

Da kom ideen om å lage en lettkledd kalender, hvor inntektene skulle gis bort.

Jeg lo fra januar til desember. Det er den flotteste presangen jeg noensinne har fått.

Jubilant Bjørg Akselsen

40 ville være med

På Svanøy i Flora kommune bor det bare 75 mennesker, men så mange som 40 menn meldte seg frivillig til prosjektet. Siden det bare er 12 måneder i året, ble det en hard kamp om plassene.

— Vi måtte si «beklager, men nå har vi faktisk 12», forteller Solheim.

Ingen audition i badebukse ble arrangert, men i stedet la fotografen vekt på at modellene skulle være ulike både i alder, personlighet og yrke.

Solheim syntes det var riktig å stille opp selv også, og løsningen ble fjernstyrt kamera.

Arbeidet med kalenderen tok lengre tid enn planlagt, og ble slett ikke ferdig til bursdagsfeiringen i mai. Men bildene som ble vist frem på storskjerm under bursdagsfeiringen ble godt mottatt.

— Folk lå langflate på gulvet, forteller Solheim.

Også SOS-barnebyer fikk seg en god latter, ifølge Solheim. Kalenderen sto ferdig til jul i fjor.

- Gikk i sjokk

På jubilanten Bjørg Aslaksen og datteren kom det hele som en stor overraskelse.

— Jeg gikk fullstendig i sjokk fra det første bildet, og lo fra januar til desember. Det er den flotteste presangen jeg har fått noensinne. Jeg hadde aldri trodd at mannfolkene skulle tørre dette, ler hun.

Nå henger kalenderen både hjemme og på kontoret. Det gjør den også hos ordføreren, på frisørsalongen og andre bedrifter i bygden. Selv om noen av modellene var nervøse på forhånd, har reaksjonene bare vært positive fra «ende til annen», ifølge Solheim.

— Jeg har stor respekt for de som har stilt seg til disposisjon. I andre kalenderprosjekt er det ofte bare de peneste som kommer med, men sånn er jo ikke verden. Folk har forskjellige kropper og det er naturlig at de byr på seg selv, uansett.

Artikkelen fortsetter under bildet

Johan Trygve Solheim

— Burde hatt truse

- Hva syntes konen din da?

— Hun var veldig betenkt til å begynne med, men har sett det gode i saken. Når hun først er sammen med en villmann så må hun jo tåle det, ler Solheim og refererer til bildet av seg selv.

Solheim er avbildet i bare truse og støvler med våpen på ryggen mens han er omringet av hjort. Skjegget lot han gro for anledningen for å fremstå mest mulig som en «villmann». Trusen er av hjorteskinn, for han har jo «hjort på hjernen», mannen som er leder for stiftelsen Norsk Hjortesenter.

— En eldre dame på Svanøy hadde sagt til hjemmehjelpen sin at prosjektet var artig, men Solheim kunne godt ha hatt en truse på seg, ler Solheim.

Han forteller om et lite øysamfunn med godt samhold og mye humør. Nå utfordrer han damene på øyen til å lage 2011-kalenderen.

— Jeg stiller gjerne som fotograf, ler han.

Solheim har fremdeles 500 kalendere på lager, og her kan du skaffe deg de lettkledde mennene.

Hva synes du om tiltaket?