TORSTEIN STANGENES

Vinteren er den verste tiden for Elin Fadler (31). Kulden gjør at nakken hennes verker enda mer enn vanlig. Det samme har bekymringene for hvordan den store rettssaken mot Bergen kommune omsider skulle ende. Hadde det endt med tap, ville det kunne gitt henne og ektemannen økonomiske problemer. For det er bare noen måneder siden de satte i gang med planene de lenge har hatt om å bygge nytt hus. Huset de nå bor i nå, overfor Straumevegen, er både gammelt og lite.

Men alt ligger an til at årets julefeiring blir legendarisk. I går avgjorde nemlig Høyesterett at hun har krav på erstatning fra Bergen kommune etter at hun skadet nakken som sjetteklassing på Bønes skole i 1986.

— Jeg kan ikke tro det, er det første hun sier da BT ringer for å gratulere.

Landet utenfor tjukkasen

Skaden kom da hun hoppet høyde i en gymtime. Tjukkasen hun skulle lande på hadde forskjøvet seg før hun hoppet. Etter å ha hoppet over en list på 1,20 meter landet hun med øvre del av ryggen på blanke gulvet. Det var fryktelig vondt. Etter noen forholdsvis gode år, tiltok smertene igjen.

I 1999 klarte hun ikke å jobbe mer. Hun hadde mer enn nok med å gjennomføre smertelindrende behandling hos fysioterapeut. Nå går hun til fysioterapeut to-tre ganger i uken.

Strid om foreldelse

Erstatningssaken mot kommunen har pågått i flere år. Etter at kommunen i 2001 nektet at den var erstatningsansvarlig, gikk hun til sak. I 2002 vant kommunen i tingretten. Tingretten mente saken var foreldet.

I sommer kom Gulating lagmannsrett til motsatt konklusjon. De mente saken ikke var foreldet, og at kommunen hadde skyld i at Fadler skadet seg. Dette fordi gymlæreren burde passet på at tjukkasen lå slik at elevene ikke kunne bomme på den. Fadler feiret, men med en bismak i munnen. Feiringen skjedde på et så uhøytidelig sted som Pastasentralen.

— Jeg hadde på følelsen at kommunen ikke ville gi seg, og jeg ble lei meg da de anket, sier hun.

Kommunen anket, og Høyesteretts kjæremålsutvalg mente Høyesterett burde se på saken.

— Jeg ble urolig da Høyesteretts bestemte seg for å ta saken, sier hun.

For 14 dager siden førte partene saken for landets høyeste domstol. Fadler hørte på fra tilhørerbenken.

— Jeg syntes det gikk bra, men det var vanskelig å vite om vi kunne vinne over kommunen. Jeg var mer pessimistisk enn optimistisk.

Hodet boltet fast

Hun hadde grunn til å være nervøs. For hun vant saken med knappest mulig margin. Tre dommere mente hun hadde krav på erstatning. To mente at hun ikke hadde det.

Og det er snakk om store penger. Fadler vil ikke spekulere på summene, det skal hun snakke med sin advokat om i romjulen. Men erstatningskravet kan fort nærme seg fem millioner kroner. Alternativet ville blitt flere hundre tusen kroner å betale i saksomkostninger.

Blant utgiftene Fadler ønsker å få dekket er nærmere 600.000 kroner hun har brukt på behandling i Tyskland. Der har hun fått operert inn plater og skruer som nærmest bolter hodet fast til skuldrene. Det har gjort at nakken hennes er helt stiv, noe hun foretrekker fremfor de stadige muskelsmertene hun hadde tidligere.

Kan bli nye runder i retten

Hun har brukt to advokater i erstatningssaken. Leon Larsen har jobbet med saken fra starten av. Ståle Eeg Nielsen prosederte den for Høyesterett.

Leon Larsen forteller at det er flere forhold som vil påvirke erstatningskravet. Blant annet må partene bli enige om hva slags jobb Fadler kunne fått hvis hun ikke hadde fått nakkeskaden. Det er avgjørende for å beregne inntektstapet.

— Hvis kommunen godtar en politibetjentlønn, er vi på god vei, sier Larsen.

I tillegg frykter han at kommunen vil mene behandlingen hun har fått i Tyskland er bortkastet, og at kommunen derfor ikke vil betale den. Det har kommunen tidligere hevdet.

Hvis partene ikke blir enige om beløpet hun skal ha, kan det bli nye runder i retten.