Daglig leder på Rick's, Tom Greni, er ikke i tvil om at tapet av halvtimen mellom to og halv tre om natten er hovedårsaken til at utelivsbransjen i Bergen samlet tjente mindre i 2009 enn året før.

— Vi opplevde i fjor vårt dårligste år siden Rick's ble åpnet i 1995, sier Greni.

Fjoråret var det første hele driftsåret etter at byens nattklubber i juli 2008 måtte innskrenke skjenketiden fra klokken 03.00 til 02.30. Det mener Greni var et alvorlig feilgrep.

— Hele dynamikken i utelivet forrykkes. Om sommeren er uteserveringen åpen til halv to, pubene til to og nattklubbene stenger halv tre. Det betyr at stadig flere dropper å betale seg inn på nattklubb som er åpen bare en halv time lenger enn pubene.

Nachspielet tilbake

Sjefen på Rick's tar selv økter som dørvakt ved selskapets utesteder. Han kjenner publikums bevegelsesmønster godt.

— Jeg husker da nachspielene nærmest forsvant fra byen. Nå er de på full fart tilbake. Alle som jobber om natten kan både se og høre at det er en klar dreining fra å gå på nattklubb til å feste videre på nachspiel.

— Men det har jo vært enda kortere åpningstider tidligere?

— Ja, da nattklubbene kom tidlig på 80-tallet, var åpningstiden til halv ett. Siden ble den utvidet litt etter litt, helt frem til klokken tre. I 1996 ble skjenketiden trukket tilbake til klokken to, men det varte bare i 15 måneder.

Tom Greni er redd for at andre aktører vil overta hvis den reduserte åpningstiden vedvarer.

- Kriminelle overtar

I Stavanger, Oslo og mange andre byer er stengetiden klokken tre om natten. Et prøveprosjekt med å stenge klokken to er blant annet innført i Trondheim.

— Problemet der er at syv-åtte motorsykkelklubber overtar mer og mer av nattelivet. De er ofte kriminelle og har selvsagt en helt annen driftsform enn de seriøse utestedene.

— Det samme kan skje her i byen også?

— Vi skal ikke se bort fra det. Det er allerede to motorsykkelklubber som er aktive på området. Dette kjenner vi som er i bransjen godt til. Det illegale markedet er på vei inn, slik som f.eks. i Sverige, Oslo og Trondheim.

Greni frykter at det er over og ut for de seriøse og dekket for de kriminelle dersom det blir noe av forslaget om å få en nasjonal stengetid klokken to.

La om driften

Alt er likevel ikke svart for utestedet like ved teateret. Tom Greni og hans to medeiere, Thorleif Hønsi og Petter Andersen, så hvilken vei det gikk da åpningstiden ble kuttet med en halvtime.

— Vi skjønte ganske tidlig at vi måtte gjøre endringer. I år har vi kuttet kostnader på rundt fire millioner kroner. Vi har lagt ned deler av livemusikken og kuttet bandutgifter. Husleien har vi forhandlet ned, og rundt halvparten av besparelsene er knyttet til lønnskostnader.

Rick's har samtidig bygget om store deler av huset, lagt ned den ene scenen og bygget nytt diskotek. En ny driftsplan ble satt ut i livet i januar i år.

— Vi kommer i fremtiden til å satse mer på pubvirksomhet, arrangementer, stand up og quizkvelder, sier Tom Greni.

Brunere og brunere

Også utestedet Garage har måtte ty til kraftige nedskjæringer som følge av den tapte skjenkehalvtimen.

— Vi har langt færre arrangement med lokale musikere, noe som er veldig synd for vår del av kulturlivet. Jeg frykter vi blir et brunere og brunere sted på bekostning av kulturen, sier daglig leder Henning Roar Christensen.

Garage-sjefen deler frykten til Tom Greni om at det illegale markedet vil bre om seg i byen. Han mener politiets voldsstatistikk ikke viser hele sannheten.

— Hvis en person skulle bli forulempet eller påført skade på et utested i Bergen, ender det ofte med anmeldelse. Hvis det samme skjer i illegale klubber, er det selvsagt ingen som tør å gå til anmeldelse, og dermed oppstår det høye mørketall, sier Christensen.

Drikker mer privat

BTs oversikt over noen av de største utestedene i Bergen viser svak inntjening for de fleste.

— Greit nok, svarer Frode Hølleland om hvordan det går i bransjen. Han driver blant annet Sjøboden og Scotsman. Sjøboden er ett av få utesteder som holder stand og oppnådde i fjor et resultat på 3,4 millioner kroner.

Hølleland sier det er like mye folk på byen nå, men de kommer senere og legger mindre penger fra seg.

— Man kan trygt si at champagneeffekten er noe lavere enn tidligere. I tråd med at vinsalget øker på Polet, ser vi tydelige tegn på at folk drikker mer før de går ut.

Også han mener deler av bransjen er kraftig hemmet etter at åpningstiden ble redusert med en halvtime i juli 2008.

Under fjoråret

Daglig leder på Fotballpuben, Frank Binner, sier omsetningen så langt i år ligger litt under fjoråret.

— De tre første månedene var ekstremt kalde, så den tøffe vinteren og Branns elendige sesong må ta noe av skylden for salgssvikten, sier Binner.

Erfaringsmessig selger Fotballpuben for én million kroner ekstra i året hvis Brann er blant de fem beste på tabellen.

— Nå går det som vi alle vet elendig, sukker Binner, som peker på at puben har mistet tre og en halv timer skjenketid hver uke etter innstrammingen av åpningstiden.

Nattklubb eller nachspiel? Hva foretrekker du?