Naboene fortviler over fremgangsmåten ved rehabiliteringen av Asylplass 11, midt i Bergen sentrum.

To balkonger kommer til å vende ut mot Asylsmauet, vel to meter fra nabohuset på andre siden.

Eieren, Øystein Landro, har ikke sendt ut nabovarsel. Han har heller ikke søkt om byggetillatelse fra Bergen kommune.

— Jeg reagerer veldig på at vi ikke har hørt noe fra eieren. Balkongene blir satt opp to meter fra soveromsvinduene våre. Vi er glade for at huset blir pusset opp og at det blir gjort fint i strøket, men vi protesterer mot fremgangsmåten, sier Helen Rødsand.

Også Kjell Erik Husom, som eier en annen av nabobygningene, mener Landro har tatt seg til rette.

— Han tar ikke hensyn til estetikken i det hele tatt. Dette er et hus fra slutten av 1800-tallet. Jeg spør meg selv om vi vil ha en utvikling der man vansirer gamle bergenshus. Uten nabovarsel har vi ikke engang fått mulighet til å uttrykke vår mening, sier Husom.

Øystein Landro sier det er en ren forglemmelse som skyldes at det ikke er sendt ut nabovarsel eller søknad om byggetillatelse.

— Papirene var signert og alt i orden, men arkitekten har rett og slett glemt å postlegge dem. Han har gjort en feil. Så enkelt er det, sier Landro. Han har ingen forståelse for at naboene klager.

— Vi bygger bare på egen tomt. Balkongene vil ligge i et innhukk og stikker bare ca. 30 centimeter ut fra husveggen. Det er ikke tvil om at vi kommer til å få godkjennelse, hevder Landro.

Øystein Landro har også tidligere vært i hardt vær i forbindelse med bygningsarbeid. I 1995 skulle han bygge eldreboliger på Hatlestad ved Kalandsvatnet. Det endte med at en gravhaug fra 400-tallet, et fredet kulturminne, ble skadet. Ifølge kommunens advokat manglet Landros selskap både byggetillatelse og gravetillatelse.

Leder for byggesaksavdelingen i Bergen kommune, Anne Iren Fagerbakke, sier hun har inntrykk av at det er en økende tendens til at folk bygger uten tillatelse.

— Det skjer nok dessuten en god del ulovlig bygging som vi aldri får høre om, sier Fagerbakke.