Mandag kveld i Villaveien, like ved Nygårdsparken: En liten gruppe narkomane har inntatt gressplenen på siden av Villaveien 10, lokalene til Studentsamskipnaden i Bergen (SiB). En mann står og får hjelp til å sette en sprøyte i armen. Kort tid senere snubler han ravende rundt. SiB-bygget har hatt to innbrudd til nå i år.

  • E' du journalist? Vil du ha bilder? Du kan ta bilde av det eg har her. 11 gram amfetamin, sier en mann i 30-årene. Så hopper han inn til gjengen i hagen.

Stasbolig

Like ved ligger Universitetet i Bergens representasjonsbolig, Knut Fægris hus i Villaveien 9.

I år øker det

Jan-Terje Nygaard, bygningssjef, om innbrudd

En stor, rød tagg viser godt igjen på de svarte inngangsdørene.

Søndag lå det sprøyter i trappene utenfor villaen, som skal brukes til å huse blant annet gjesteforelesere.

Innbrudd, forsøpling, flommer av sprøytespisser, urinering, hærverk, tilgrising og tagging. Det er bare noe av det universitetet på Nygårdshøyden prøver å bekjempe. Og det koster. 8,5 millioner kroner går årlig til vakt og sikring, forteller Jan-Terje Nygaard, senioringeniør og bygningssjef ved UiBs eiendomsavdeling.— Dette budsjettet øker hvert år. Det er klart at nærheten til rusmiljøet i parken er med på å drive utgiftene opp, sier han.

Alarm i stillasene

Alle UiB-bygg har nå fått alarm - inkludert stillasene som settes opp.

— Det er utrolig mange flinke stillasklatrere i Nygårdsparken, sier Nygaard ironisk.- I fjor så vi en stor nedgang i innbrudd. Men i år øker det.

Bygningssjefen har fått nok å henge fingrene i etter ferien. Rett før sommeren kom meldingen om to innbrudd, i jussbygget og HF-bygget. Der ble det meste av brus- og sjokoladeautomater knust. Av innbruddstyver som er tatt på fersken i det siste, har flere vært narkomane fra miljøet i Nygårdsparken.

148 sprøytespisser

Og sist måned fikk Nygaard en såkalt avviksmelding fra Muséhagen.

— Der hadde parkfolkene funnet 148 sprøytespisser, i løpet av én ryddeøkt, sier han.

Vakt- og sikringskostnadene er nemlig ikke det eneste som havner på UiB-regningen for vandalbekjempelse.

— I tillegg kommer vedlikehold og reparasjoner. Det utgjør i hvert fall over 1,5 millioner kroner årlig. For eksempel har vi som policy å få fjernet tagging så raskt som mulig. Det viser seg at bygg som ser ordentlige og velstelte ut, er mindre utsatt for hærverk, sier Nygaard.

Han påpeker at alle utgiftene går ut over primærvirksomheten, som er å vedlikeholde og holde i orden UiBs bygg for ansatte og studenter.

Nygaard er likevel fornøyd med at kommunen nå har satt inn flere tiltak for å rydde opp i forholdene i Nygårdsparken.

— De har blant annet satt inn vektere og prøver å følge opp rusmisbrukerne i bydelene, sier han.

- Virker ikke

En som ikke er fornøyd med kommunens innsats, er Svein Ove Bjørnestad. Han er styreleder i Nygårdsparkens venner og bor selv i Villaveien.

— Kommunens tiltak virker ikke, og nå er det gått for langt. Nygårdsparken og bo- og arbeidsområdene rundt er blitt fullstendig ødelagt av rusmiljøet. Området utenfor studentsamskipnadens eget hus er blitt en av de verste russcenene i Bergen. Og det skjer nå, midt oppi immatrikuleringen av nye studenter, sier Bjørnestad.

RASERT: Ved et innbrudd i jussbygget i juni i år ble blant annet denne automaten knust. Politiet fant blod på flere gjenstander i fellesarealet. Hittil i år har Universitetet i Bergen hatt 16 innbrudd, betegnet som en «urovekkende» utvikling sammenlignet med fjoråret.
UIB/vaktselskap
SKUDD I SIB-HAGEN: En liten gruppe misbrukere hadde mandag kveld slått seg til på plenen utenfor bygget til Studentsamskipnaden i Bergen. En av mennene satte et skudd i hagen.
Ørjan Torheim