Krangelen om det ti-tolv meter høye furutreet hadde allerede vart i om lag fem år da naboen i februar 2001 stevnet Gunnar Breivik og hans kone, og krevde rettens medhold i å kreve treet fjernet. Begrunnelsen for kravet var at furuen blokkerer for sol på naboens terrasse, som ligger kun fem meter fra trestammen.

— Tull. Solen kommer inn under kronen på treet. Naboen får ikke mer sol selv om treet blir felt, mener Gunnar Breivik.

To og et halvt år og 126.000 kroner senere må Breivik likevel innse at slaget er tapt. Denne uken ga Gulating lagmannsrett naboen medhold i at den 200 år gamle furuen skyggelegger naboens terrasse. Dermed er den stolte furuens dager talte.

- Har affeksjonsverdi

Gunnar Breivik innrømmer at han er svært skuffet over rettens avgjørelse, men prøver å ta tapet med fatning.

— Det var bra dere kom i dag, for i morgen faller den, smilte Gunnar Breivik da BT møtte ham hjemme på Davanger i går.

64-åringen orker selv knapt å tenke på de 126.000 kronene som nabokrangelen har kostet ham, men angrer ikke på at han lot tvisten gå gjennom to rettsinstanser i et forsøk på å berge treet.

— Var det verdt pengene, sett i ettertid?

— Ja, det var verdt å prøve, for den furuen betyr litt for meg. Da min far kjøpte tomten i 1970, var han spesielt opptatt av at den furuen ble liggende innenfor grensen vår. Vi syns det var så stort og flott at vi måtte beholde det. Dessuten danner det tak for store deler av hagen vår, sier Breivik.

Ikke mulig å anke

Både han og hans kone har tidligere vært aktive i hagelag både lokalt og på fylkesplan, og Breivik innrømmer at han nok er langt mer hageinteressert enn folk flest.

— Vi har tilbudt oss å beskjære treet, og vi har også ønsket å forhandle oss frem til et forlik. Ingenting har nyttet. Naboene virker fast bestemt på å få treet bort, sier Breivik.

— Hvordan vil det føles å måtte finne frem sagen og felle furuen?

— Det er jo ikke mulig å anke saken videre, så nå er det for så vidt greit for meg. Det er bare å ta dommen til etterretning. Men jeg må innrømme at jeg er veldig frustrert over lagmannsretten, sier 64-åringen.

Uenige sakkyndige

Naboekteparet flyttet inn ved siden av Breivik i 1994, og kan nå forhåpentligvis se frem til mange solfylte dager på terrassen neste sommer. De ønsket i går ikke å kommentere dommen i mediene.

— Vi håper inderlig at vi nå er ferdige med denne saken, var alt de ville si da BT ringte.

Det hører med til historien at selv ikke rettens sakkyndige klarte å bli enige. Den ene av dem mente, som Breivik, at det kun var treets stamme som skygget for terrassen. Den andre sakkyndige sa seg enig med naboen og hevdet at treet skygget for terrassen i fire til seks timer på en vanlig solskinnsdag. Retten valgte å stole på sistnevntes vurderinger.

— Her bruker et tre 200 år på å bli så stort og flott, og så tar det bare én time å sage det ned, sukker Breivik, og kvir seg til onsdagen. Da må motorsagen frem.

STRIDENS KJERNE: Vel 200 år ble det på denne furuen. Nå har Gunnar Breiviks nabo fått rettens velsignelse til å kreve treet felt. <p/>FOTO: RUNE SÆVIG