14. februar i år avslørte BT at nesten ingen av de 30 hospitsene kommunen leide rom hos var lovlige. Minst 25 av dem manglet nødvendig godkjennelse fra byggesaksavdelingen.

To dager senere sendte helse— og sosialbyråd Trude Drevland (H) og byutviklingsbyråd Lisbeth Iversen (KrF) ut en pressemelding der de krevde at hospitseierne skulle søke byggesaksavdelingen om bruksendring innen en uke.

Men ennå har ingenting skjedd med de fleste av byens hospitser. Bare én hospitseier har gitt opp.

Naboene til Bergens største hospits, som ligger i Fredrik Meltzers gate 10 og har 25 rom som leies ut til kommunen, fortviler over at ingenting skjer. For dem er belastningen med et hospits i nabolaget stor.

— Vi føler utrygghet. Det stjeles. Det er brannfare. Roping og skriking om nettene. Rusede personer og sprøyter i gatene. Krangling om penger og narkogjeld. Men det er ikke beboernes skyld. Det er kommunen som planlegger dette som har skylden, sier naboene.

Tyv på soverommet

Naboene fikk ikke varsel om at bygården skulle brukes til hospits. De regnet med det skulle være studentboliger der helt til de leste i avisen i fjor høst at det skulle bli hospits.

Men de fikk raskt merke det. Flere av naboene BT har snakket med har opplevd at beboere eller besøkende til hospitset har prøvd å ta seg inn i deres leiligheter. Noen ganger har de også klart å komme inn.

— For noen dager siden våknet jeg klokken seks av at det var en mann inne på soverommet. Han sa «sorry» og gikk. Etterpå så jeg han hadde tømt en veske og stjålet et fotoapparat. En annen nabo så han gikk ut til hospitset og begynte å rope. Men da jeg snakket med politiet sa de at de ikke kunne ransake hospitset, sier Anine Fjeldså.

— Når jeg kommer hjem om kvelden, hender det at det står en gjeng som kommer med slibrige kommentarer og prøver å ta tak i meg. Det er ekkelt, sier Silje Reme.

Frykt for det kjente

— Hospitsene ligger tett som hagl her, og like ved Nygårdsparken. Det blir som en getto. Til tider er det verre her enn nederst på Karl Johan, sier Astrid Nilsen.

Hun og de andre naboene BT har snakket med synes det er ubehagelig å gå utenfor sine egne hus om kveldene.

— Den angsten vi har er ikke for det ukjente, men for ting vi vet skjer. Skjønner ikke kommunen konsekvensene av å ha et stort hospits midt i et boligområde? Eller er det det at de ikke bryr seg? spør Kari Fonn.

Naboene forventer at kommunen snart stenger hospitset. Hvis ikke, vil de klage til Fylkesmannen.

<b>REDDE: </b>Naboene til hospitset i Fredrik Meltzers gate 10 forstår ikke hvorfor kommunen plasserer et hospits i et boligområde så nærme Nygårdsparken. FOTO: GIDSKE STARK.