Politiet opprettet en sikkerhetssone på 200 meter og evakuerte fire hus etter at tankbilen, som var lastet med 18.000 liter lut, gikk i fjellveggen på riksvei 5 i 22-tiden mandag kveld.

Klokken 08.30 tirsdag melder politiet at sikkerhetssonen er opphevet, og at de evakuerte kan flytte hjem.

— Begge tankene er tømt, og bilberging holder på å fjerne tankbilen. Det skal ikke gå så veldig lang tid før veien er åpnet igjen, sier Olaug Kolme, operasjonsleder i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Stått timevis i kø

Etter at riksveien har vært stengt i ca. ti timer, er ett kjørefelt nå åpnet. Inntil videre er det manuell dirigering forbi ulykkesstedet.

— En del bilister har stått timevis i kø. Dette er også eneste veien hvis du kommer til Florø østfra. Det er en god del pendlertrafikk som er berørt av dette, sa operasjonsleder Per Rimmen tidligere tirsdag morgen.

Ulykken på riksvei 5 skjedde ved Hatleset mellom Florø og Førde. Føreren av tankbilen mistet kontrollen, fikk sleng på hengeren og kjørte i fjellveggen like før klokken 22 mandag.

— En varebil som kom i mot klarte ikke å stanse, og kjørte inn i den etter at den hadde krasjet, opplyste politiet mandag kveld.

Lastet med etsende lut

Føreren av vogntoget ble sendt til lege i Førde for sjekk, og det er ikke meldt om øvrige personskader.

Tankbilen var lastet med 18.000 liter lut, også kjent som kaustisk soda (natriumhydroksid). Det basiske stoffet er tyngre enn vann og gir etseskader, og det ble oppdaget en mindre lekkasje fra tankbilen.

Politiet stengte veien, evakuerte fire hus og opprettet en sikkerhetssone på 200 meter.

I 01-tiden i natt fikk brannvesenet kontroll på lekkasjen.

— Situasjonen kunne vært en helt annen dersom store deler av innholdet i vogntoget hadde lekket ut og havnet i naturen, sa Rimmen tirsdag morgen.

Brannvesenet har samlet opp rundt 35 liter natriumhydroksid fra ulykkesstedet.

Måtte tømme tankene

En bil som ble rekvirert for å tømme tankene, slik at bilberging kunne starte, kom frem i 03-tiden i natt.

— Drøyt halvparten av stoffet er nå tappet over på en annen tankvogn, opplyste operasjonsleder Rimmen til BT litt etter klokken 06.30. De fire nabohusene var da fortsatt evakuert.

I 08.30-tiden var altså faren over, og trafikken ble dirigert forbi ulykkesstedet. En drøy halvtime senere ble veien åpnet for fri ferdsel.

Ulykken etterforskes videre av Flora politistasjon.