— Vi hadde ikke innboforsikring. Det var tabben, sier familiefar Geir Tore Kvamsdal oppgitt.

Natt til torsdag i forrige uke sovnet han foran fjernsynet hjemme i utleieboligen på Evanger i Voss kommune. Konen og de tre barna hadde lagt seg. Plutselig våknet han av knitrelyder. Forskrekket så han at hele den ene stueveggen stod i lys lue. Han vurderte situasjonen kjapt. Fant ut at det beste var å få familien i sikkerhet.

— Vi søkte ly hos naboen. Vi hadde bare nattøyet på, sier konen Mildrid Kvamsdal.

Nypyntet stue

Deretter prøvde Geir Tore Kvamsdal å slukke flammene. Han brukte opp tre brannslokkingsapparater, men måtte gi tapt. Brannvesenet kom og fortsatte jobben. Deler av huset ble reddet. Men familiens leilighet ble ødelagt. Stuen er utbrent, mens de andre rommene har fått skader av vann og røyk. Brannårsaken er ennå ikke funnet.

Som for mange andre familier er det de gamle familiebildene som er verst å miste. Og julepynten.

— Vi hadde pyntet til jul samme dagen det brant. Du blir glad i julepynten du tar frem igjen år etter år. Og julegaver som sønnen vår, Marc Tomas, hadde laget. Det er trist, sier Mildrid Kvamsdal.

Flere tusen i kollekt

Men Mildrid er overveldet av den giverglede naboer og venner, kjente og ukjente, gamle og unge har utvist de siste dagene.

— Alt vi står og går i har vi fått etter brannen. Fra innerst til ytterst. Folk er kommet helt fra Voss, og har med seg alt mulig, sier Mildrid. Hun ramser opp: Sko, klær, bestikk, julepynt, køyeseng, babyseng, sofa, dyne, bord, lamper og frukt. Til og med pinnekjøtt har de fått nå i dagene før jul.

Søndag ble kirkekollekten gitt til familien.

— Vi har ikke lyst til å si hvor mye vi fikk. Men det var noen tusenlapper. Andre har også kommet direkte til oss med pengegaver, sier Mildrid og Geir Tore Kvamsdal.

Hjerterom og husrom

Rett etter brannen fikk de bo et par dager i lokalene over nærbutikken på Evanger. Nå bor de i en leilighet som ligger rett over gaten for huset som brant. Leiligheten var tom da de flyttet inn mandag. Nå er den møblert og utstyrt med ting de har fått. På toppen av alt ga Frelsesarmeen i går beskjed om at de ville gi familien et kjøleskap.

— Det er helt fantastisk og veldig rørende alt det folk har gjort for oss. Det går ikke an å takke nok. Men den største julegaven har likevel vært at vi ikke har mistet noen, sier Mildrid og Geir Tore Kvamsdal.

Organisert

Det er Siv Anita Jønsson, ansatt i Evanger nærmat, som har organisert innsamlingsaksjonen til den uheldige familien. Hun klarte ikke å sove den natten det brant. Etter en telefonsamtale med en venninne fant de sammen ut at de ville hjelpe familien.

Siv Anita Jønsson tror at folk er ekstra varme og gavmilde på denne tiden av året. Folk har i alle fall nærmest valfartet til Evanger nærmat for å levere gaver til familien Kvamsdal. Da avisen Hordaland i helgen omtalte trebarnsfamiliens skjebne, kom det inn enda mer.

Vil videre i livet

Familien Kvamsdal har ikke bodd lenge på Evanger. De kom i påsken. Mildrid Kvamsdal er pleieassistent på sykehjemmet. Geir Tore Kvamsdal er renholdsarbeider.

— Det avgjørende nå er å komme videre i livet. Men vi ønsker ikke å flytte. Vi har hatt det bra her, og tror vi kommer til å få det bra. Vi er ikke så kravstore. Men det kommer uansett til å bli en spesiell jule- og nyttårsfeiring i år, sier Mildrid Kvamsdal.

HELE BYGDEN STILTE OPP: – Den største julepresangen er at vi ikke mistet noen i brannen, sier Mildrid Kvamsdal. Hun og mannen Geir Tore, ungene Malin (4) og Marc Tomas (8) har fått alt som er i leiligheten de bor i.
FOTO: RUNE SÆVIG