Utestedet Calibar i nabohuset, Vaskerelven 1, er blitt en plagsom nabo. Spesielt for de syv leietakerne som bor vegg i vegg med den kombinerte restauranten/diskoteket.

Sovepiller og sov-i-ro

– Jeg tror ikke det finnes en leieboer her som ikke må sove med sov-i-ro i ørene. Selv er jeg henvist til å bruke sovepiller for å få noen timers søvn, sier Bente Jakobsen.

Hun gruer seg til hver eneste helg.

– Da er det vanligvis fullt trøkk her til klokken tre om natten. Noen ganger er det så ille at det ikke går an å være her. Jeg måtte flykte fra mitt eget fødselsdagsselskap. Det var ikke mulig å snakke med gjestene, sier Jakobsen.

– Nå har jeg begynt å se meg om etter et annet sted å bo, sier hun.

Orket ikke mer

Hennes tidligere nabo, Søren Pedersen, har gjort alvor av flytteplanene. Han orket ikke bo i Vaskerelven 3 lenger.

– I mange år var det spisested her, og da var det ok å bo her. Plutselig var det nattklubb. Jeg reagerer på at det er så lite forutsigelig for oss som bor vegg i vegg, sier han.

Spying og urinering

En annen av naboene, Jim-Rune Fosshaug, sier at det tidligere var så ille at glassene klirret i skapene hans.

– Musikkbråket er blitt noe bedre i det siste. Men gjestene på Calibar spyr og urinerer på trappen vår, sier han.

I følge naboene har politiet flere ganger blitt tilkalt og har kuttet strømmen til musikkanlegget når støyen er blitt for overveldende.

Stoppordre i juli

Bergen kommune har forsøkt å stoppe driften ved Calibar. Den mener eierne har tatt seg til rette, og at det aldri har vært gitt tillatelse til annet enn kafédrift i huset. I juli i år ga Byggesaksavdelingen stoppordre for diskoteket. Calibar-innehaverne gikk til retten og krevde at stoppordren ble trukket tilbake. Kommunen fikk medhold i retten, men Calibar har anket saken videre til lagmannsretten. Argumentasjonen er at det faktum at det spilles musikk i et serveringslokale ikke kan anses som bruksendring i forhold til den bruk som allerede er tillatt.

Der står saken foreløpig. Kjæremålet er ikke behandlet i lagmannsretten.

Avviser kritikk

Daglig leder for Calibar, Frode Hølleland, avviser kritikken fra naboene fullstendig.

– Vi har fått utført støymålinger flere ganger av et profesjonelt firma, også når musikken har vært på sitt høyeste, og alle målinger viser at vi holder oss godt innenfor akseptable rammer. I tillegg er det blitt utført støydempende tiltak, sier han.

– En annen ting er at når du bor midt i sentrum, og ikke bare det, men midt i utelivsstrøket, så må du nesten finne deg i litt bråk nattetid. Vaskerelven er en restaurantgate med hele ni utesteder, mye folk er på farten, spesielt i helgene og gjerne utpå natten. Det blir gjerne litt støy av det, sier han.

Trafikken bråker mer

Erik Frønsdal, som eier Vaskerelven 1, sier at man selvfølgelig ønsker å ha en god dialog med beboere i nærmiljøet.

– Vi ønsker ikke å plage noen, men i denne sak føler vi at kritikken er rettet mot feil adresse, sier han.

– Jeg mener at vi samvittighetsfullt har fulgt alle retningslinjer og tatt alle hensyn. Vaskerelven har vært stengt i flere år og dørgende stille. Nå er det plutselig liv og røre og trafikk døgnet rundt, og flere og flere utesteder dukker opp. Det er klart at da blir det også mer bråk. Bare taxitrafikken om nettene gjør mye av seg. Da blir det helt feil å rette skytset mot oss. Vi holder oss innenfor regelverket og har gjort det vi kan for å redusere eventuelle ulemper for naboene våre, sier Frønsdal.

  • Er det for mye bråk i Bergen sentrum? Si din mening her!
ORKER IKKE MER: Karolina Salmila (fra venstre), Søren Pedersen, Jim-Rune Fosshaug, Bente Jakobsen og Eirik Fauske i Vaskerelven 3 er grundig lei av av å få nattesøvnen ødelagt av diskobråk. Søren Pedersen har allerede flyttet. Bente Jakobsen ser seg om etter et annet sted å bo.
Paul S. Amundsen