Se videoreportasje øverst i saken

Dyrlege Omri Ziv hos dyrelegevakten på Bønes i Bergen blir rystet når han åpner søppelsekken Tommy Andersen har med seg.

DØDE: - Vi ser ikke mange slike tilfeller, sier dyrlege Omri Ziv.

Naboen leverte Pondus på døren søndag formiddag — i en pose. Katten var død og full av blod.

— Det er ingen tvil om hvorfor den døde. Han må ha brukt mye kraft. Hvordan kan noe gjøre noe sånt? Kjeven er knust fullstendig. Det er bare trist, sier dyrlegen.

Slått gjentatte ganger

Katten ble drept med en lekte, en planke som man bruker til å bygge hus.

Leder Merethe Mikkelsen i Kattens Vern i Bergen sier at hun aldri har vært borti noe liknende.

— Jeg hører mye om katter som blir avlivet på lugubre måter, men dette overgår alt. Det er en sinnssyk handling, sier Mikkelsen.

Andersen har eid hannkatten siden 2009. Året etter ble den kastrert, og siden har de bodd i Øvre Sædalen i Bergen.

Han tok med liket til veterinær for å få svar på hvor mange slag dyret hadde fått. Dyrlege Ziv kunne umiddelbart slå fast at det dreier seg om «gjentatte ganger».

Datteren ble klort

Årsaken til kattedrapet skal være at naboens datter ble klort på armen. Hun skal ha fått antibiotika av en lege som bor i nærheten.

SINTE: Ekteparet Sirirat og Tommy Andersen var mandag både hos dyrlegen og hos politiet etter drapet på hannkatten på Pondus. De vurderer nå å skaffe seg ny katt.
JO HJELLE

Legen vil ikke kommentere saken overfor BT, med henvisning til taushetsplikten. Han vil heller ikke si noe om hvor skadet jenten ble.

— Jeg vil ikke bli innblandet i denne saken, sier han.

Politianmeldt

Tommy Andersen kan ikke forstå reaksjonen.

— Det ringte på døren. Naboen spurte om jeg hadde katt. Ja, svarte jeg. Han sa: Ikke nå lenger, forteller Andersen.

— Han sa han var lei seg for at han var nødt til å gå til det skrittet. Jeg kan ikke forstå at han var nødt til det. Jeg ble med bort og så på datteren, sier Andersen som mener at skadene ikke var spesielt store.

Han har politianmeldt saken.— Vi har mottatt anmeldelsen, og vil beslutte i løpet av de kommende dagene om saken vil bli videreført, sier politistasjonssjef Morten Ørn ved Bergen Sør politistasjonsdistrikt.

Samfunnsstraff eller bot

Dyrevelferdsloven stiller krav til at all avlivning av dyr skal skje på en skånsom og forsvarlig måte.

— Jeg kjenner ikke til detaljene i denne saken, men det høres ikke helt ut som om avlivningen har skjedd i tråd med bestemmelsene i dyrevelferdsloven, sier Ørn.

I mai skrev BT at det har vært en rekke kattedrap og tortur av katter i Norge. Det kan føre til samfunnsstraff eller bot, men det er sjelden at gjerningspersonene blir tatt.

— Jeg klarer ikke å sette ord på dette. Jeg har hatt hunder før, og vi har hørt skrekkhistorier, men nå har jeg en selv. Jeg har bilder og bevis, sier Tommy Andersen.

Vil ikke kommentere

BT vet at katten tidligere har bitt en kvinne i nabolaget.

— Katten hadde prøvd å gå inn i leiligheten deres og hun hadde dradd katten i halen for å stoppe den. Derfor hadde den snudd og klort henne på benet. Det er selvforsvar, ikke angrep, sier Andersen.

Denne episoden har ikke stoppet Sædalstunet borettslag fra å involvere seg i saken på Tommy Andersens side.

I et brev til naboborettslaget skriver at de mener det ikke var grunnlag for å avlive huskatten på stedet og at foreldre må ta ansvar for hvordan barnet opptrer blant fremmede dyr.

Andersen sier det er mange som har katt i nærheten, og de har nå samlet seg for å diskutere hva de skal gjøre.

— Dette skaper splittelse i hele området. Det er en grei melding til de andre som har katt, sier han.

Personen som tok livet av katten, ønsker ikke å stå frem med sin versjon av saken.

Tips om liknende saker? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

KNUST: Katten ble drept med en lekte, en planke som brukes til å bygge hus. - Kjeven er knust fullstendig, sier dyrlege Omri Ziv.
JO HJELLE