Mannen som bor i Steinsdalen i Norheimsund er redd for at det snart vil skje en ulykke.

— De kommer oppover dalen her. Fem seks biler i rekke i 100 til 150 kilometer i timen. Det er stygge forbikjøringer i forbudtsoner og i uoversiktlige svinger.

— Jeg ble passert av en. Den bare smalt forbi meg, sier naboen sjokkert.

Den siste tid har han også observert motorsykler i aksjon.

— Jeg vet ikke hvem som kjører syklene, men de kjører på bakhjulet i enorm fart ned mot Shellstasjonen i Norheimsund.

Våkner nattestid

— Det skjer som oftest i ni-ti-tiden om kvelden og nattestid. Vi har også våknet av bråket om natten.

— Du vet aldri hva som kommer i mot deg, sier mannen som føler seg utrygg på veien. Til tider har han kjørt omveier for å unngå problemet.

Han har foreløpig ikke anmeldt noen, men har sendt flere klager til politiet.

— Politiet virker handlingslammet. Jeg synes det er oppsiktsvekkende at de ikke griper inn og får satt en stopper for det.

Kontroller

Politioverbetjent Samson Håland bekrefter at lensmannskontoret i Kvam jevnlig har fått klager på villmannskjøring i Steinsdalen.

— I den siste tiden har vi fått klager på hurtigkjøring, forbikjøring i forbudt sone og forbikjøring i uoversiktlig sving. Folk er frustrerte og redde, sier Håland.

Han vil ikke si noe konkret om hvem råkjørerne er, men bekrefter at det er biler som utmerker seg.

Vil utvise medlemmer

Norheimsund har i mange år vært plaget av ungdommer som råner, burner, spinner og grisekjører i og utenfor sentrum. Ny trafikkomlegging i sentrum og etablering av Kvam Motorsportsenter har bidratt til å redusere plagene i sentrum.

— Vi føler at vi blir syndebukk for det som nå skjer, selv om det ikke nødvendigvis er våre medlemmer som grisekjører i Steinsdalen, sier Ingolf Eknes, leder av Kvam motorsportsenter .

For halvannet år siden ble klubben startet med støtte fra kommunen, NAF og politiet. Medlemsmassen har en spredning fra 15-45 år. Klubben samler motorsportinteresserte til go-cart, bilcross og mekking.

— Vi jobber med forebyggende arbeid. Hvis våre medlemmer driver med grisekjøring på vegene - og det blir bevist - vil de bli utestengt fra klubben, advarer Eknes.

- Ikke under fartsgrensen

— Jeg kjenner ikke til at det har vært grisekjøring i Steinsdalen siste uke, sier et av medlemmene i Shelldickheads, rånegjengen som henger på Shellstasjonen i Norheimsund.

Han vil være anonym når Bergens Tidende ringer ham for å få en kommentar.

— Jeg har et godt forhold til politiet og har aldri hatt trøbbel med dem. Forbikjøring i forbudssoner, det respekterer vi. Men farten er i alle fall ikke under fartsgrensen.

— Tenker du ikke på farene du utsetter deg og andre for når du kjører fort?

— Jeg tenker ikke på ulykker når jeg kjører. Gjør du? spør han retorisk.

— Skjønner du at folk er redde i Steinsdalen?

— Det forundrer meg ikke.