— Jeg kan ikke beskrive hvor forferdelig dette har vært. Jeg har nesten ikke våget meg ut på grunn av denne mannen. Han hører ikke hjemme i et vanlig nabolag. Han må ha hjelp, sier Sunde (75).

Hun har fryktet naboen i snart to år. Forrige onsdag gikk mannen i 50-årene amok med en hammer i oppgangen hennes. Han knuste alle vinduer i fellesarealene og banket store hull i flere inngangsdører. I tillegg smadret han det meste i leiligheten han leier.

Hørte skriking og banking

Natt til torsdag hentet politiet mannen, som umiddelbart ble innlagt til psykiatrisk behandling.

— Han var veldig urolig hele dagen. Jeg hørte skriking og banking fra leiligheten, forteller Sunde.

Leietakeren flyttet inn i leiligheten under henne for to og et halvt år siden. Problemene startet i fjor sommer. Da sto mannen plutselig en dag på terrassen og skrek så voldsomt at politiet måtte hente ham. Også den gangen ble han innlagt, men etter noen dager kom han tilbake.

— Det har vært en uvanlig aktivitet. Han har banket voldsomt i veggene til langt på natt. Noen ganger har han brukt en drill. Jeg har lurt på om han kom til å bore seg opp til meg en dag, forteller Sunde.

Det mest skremmende har likevel vært når han har banket på døren hennes og snakket usammenhengende.

Banket på i bare trusen

— En gang sto han utenfor i bare trusen og banket på. Han var skarp i blikket og snakket om rennende vann, sier Sunde.

Naboene i blokken forteller liknende historier.

— En gang sto han her i bare et håndkle og ba om flere håndklær. Det var godt å få ham bort. Vi føler oss roligere og sikrere nå, sier en annen beboer, John Tronstad.

Styret i sameiet har gjort det klart for mannen som eier leiligheten at leietakeren ikke er velkommen tilbake.

— Det er helt klart at mannen ikke skal inn igjen. Jeg vet at han har tre måneders oppsigelse i kontrakten, men dette får eieren av leiligheten ta seg av, sier styreformann i sameiet, Tor Løvstakken.

- Burde tatt affære

— Vi burde ha tatt affære forrige gang han ble hentet av politiet. Da hadde ikke dette siste skjedd, men jeg hadde ikke trodd at det skulle gå så galt. Problemene har toppet seg veldig de siste ukene, sier Løvstakken.

Mannen som har leid ut leiligheten synes det som har skjedd er tragisk og beklagelig. Han er bare glad for at ingen personer ble skadet da leieboeren mistet besinnelsen.

— Jeg har ikke visst at Sunde var så plaget av dette. Styret i sameiet ga beskjed om problemene for to uker siden. Da snakket jeg med leieboeren, og han lovet ikke å forstyrre naboene mer, sier mannen, som ønsker å være anonym. Han er lege og håper at saken ikke vil gjøre det vanskeligere for psykisk syke å finne sted å bo.

— Vi kan ikke ha et samfunn der folk må legge frem psykisk helseattest når de søker bolig, men det er klart at leieboeren min ikke skal tilbake. Han er for syk, sier legen.

Helge Skodvin