Ordfører i Austevoll, Helge André Njåstad (Frp), legger ikke skjul på ambisjonene når han blir portrettert i denne ukens utgave av Kommunal Rapport:

— Hvis de borgerlige vinner valget, blir jeg gjerne kommunalminister, sier 32-åringen, som Kommunal Rapport har kåret til Årets kommuneprofil.

Kommunal – eller fiskeri

Njåstad var landets yngste ordfører da han overtok klubbe og kjede i Austevoll som 23-åring i 2003. Nå har han for lengst signalisert rikspolitiske ambisjoner gjennom å kapre 2.-plassen på Hordaland Frps stortingsvalgliste til høstens valg.

I intervjuet med Kommunal Rapport slår han fast at ambisjonene ikke stopper med Stortinget.

— Fiskerinæringen har jeg selvfølgelig greie på. Austevoll er jo landets største fiskerikommune. Så fiskeriminister kan jeg godt bli også, sier Njåstad.

Siv gir håp

Frp-leder Siv Jensen er slett ikke avvisende til Njåstads drøm, selv om hun ikke vil dele ut ministerposter ni måneder før valget.

— Vi har mange gode kandidater i Fremskrittspartiet, men det der klart at Helge André Njåstad er godt kvalifisert til mange politiske oppgaver, sier Jensen.

Hun skryter av Njåstad, som leder Frps kommunalpolitiske utvalg.

— Listen over gode resultater er endeløs. På besøk har jeg sett at han har en utrolig nærkontakt med innbyggerne, sier hun til Kommunal Rapport.

Privatiserer «alt»

Njåstad ble nominert til prisen som årets kommuneprofil på bakgrunn av den økonomiske snuoperasjonen som har brakt Austevoll ut av Fylkesmannens svarteliste over kommuner med dårlig økonomisk styring. Samtidig er eiendomsskatten fjernet for innbyggerne.

Men Njåstad har skapt strid med forslaget om å privatisere hele eldreomsorgen. Til tross for store protester fra Arbeiderpartiet og fagbevegelsen, har kommunen nå lagt ut både driften av sykehjemmet og hjemmesykepleien ut på anbud.

Slik takler han Sponheim

Austevoll er også en ja-kommune når det gjelder bygging i strandsonen. Likevel hevder Njåstad at han har et godt forhold til fylkesmann Lars Sponheim. Han er kritisk til taktikken til sine blå partifeller i Bergen.

— Så tidlig som mulig i prosessen tar vi imot signaler og innsigelser fra Fylkesmannen og justerer. Da går planene igjennom. Bergen kaller Sponheim en folkefiende og går til krig. Det kommer de ingen vei med, sier han.