Men denne historien handler like mye om velforeningen for de norske mannskapene som tjenestegjorde i flyvåpenet og marinen i Dundee under krigen, som Anthonys mangeårige leting etter bakgrunnen sin.

Helt fra han var i tenårene har Tony Pedersen visst at han ble adoptert tre-fire år gammel, at han var født i England i 1940, men han brydde seg aldri med å undersøke mer om opphavet sitt før han ble pensjonist. For Tony var mor og far alltid Gunhild («Tulla») og Alfred Pedersen. «Jeg er fra Bergen, og var elev på Møllaren», var holdepunktet hans.

Han syntes det var litt «ekkelt» å spørre om den virkelige bakgrunnen sin, og de fortalte heller aldri noe. Men dette med røttene har likevel ligget bak i bevisstheten.

Da foreldrene døde, fant han frem igjen en kopi av fødselsattesten sin i papirene deres, utstedt 20. juli 1944. England mai 1940

Den viste at han var født 15. mai 1940 på Cottage Hospital i Crowborough, en småby en times togtur sør for London, av Helena Skappel, bosted Walsh Manor i Rotherfield. Ingenting mer.

Tony hadde alltid trodd at foreldrene hans var engelske, men nå som voksen stusset han litt over skrivemåten, det naturlige burde heller vært Helen Schappel hvis hun var engelsk.

Han nevnte dette for en engelsk advokat han har kontakt med. Han tilbød seg å undersøke og satte en privatdetektiv på saken. Etter mye jobbing fant han at Helene sannsynligvis var norsk. Det er ikke så mange med dette navnet, men etter mye leting traff Tony på en Skappel som drev med slektsgranskning. På denne måten kom han i kontakt med Helenes søster i Drøbak. Hun fortalte at Helene reiste til tanten sin i England i 1939/40, men hun hadde ingen anelse om at søsteren var gravid.

Etter fødselen var Helene «fanget» i England. Krigen satte bom for returen. I 1942 ble hun gravid med en canadisk offiser, og fikk to gutter med ham. Det må være på denne tiden hun plasserte Tony på barnehjem.

Da Tony var fire år adopterte Gunnhild og Alfred Pedersen ham. Helt tilfeldig kom den norske barnehjemsgutten i England til Norge.

Tilfeldigheter

Nå er vi tilbake på det opprinnelige sporet.

Ved krigsutbruddet i 1940 bodde Gunnhild og Alfred Pedersen i Strandgaten. De var med i Kristians Steins eksportgruppe og tok imot englandsfarere og lot dem bo hos seg mens de ventet på reisemulighet vestover. Mor til Gunnhild var søster til Haldor Haldorsen på Rubbestadneset, en av grunnleggerne av motorfabrikken. Haldor var en av mennene som organiserte turene vestover fra Bømlo, som var neste stopp for flyktningene fra Strandgaten.

Høsten 1941 var turen kommet til ekteparet Pedersen. Gestapo rullet opp organisasjonen, og det begynte å haste for Pedersen-paret. I november 1941 reiste de vestover med rutebåten «Haugland I», en fryktelig tur i et forferdelig vær. Denne reisen er nevnt i flere bøker.

Fremme i Skottland ble Gunnhild «bestyrer» for den norske klubben i Dundee. Velferdsklubben som ble kalt for «Det norske leseværelse» var beregnet på soldater som tjenestegjorde i området, eller var tilfeldig innom. Like i nærheten lå Woodhaven, der de norske Catalina-flyene hadde base, i tillegg var det norsk marinebase i nærheten.

Gjesteboken

Klubben hadde egen gjestebok, og her kan vi lese at det første besøket var 3. april 1942. De som kom innom denne dagen var blant annet Karl og Magnus Dyngeland fra Fana, og Einar Garnes fra Laksevåg, alle i RNAF, Royal Norwegian Air Force.

I gjesteboken finner vi navn fra hele Norge, og mange fra Bergens-området: Kåre Naustdal fra Bergen, Egil Johansen fra Fløen (som prøvde å padle over Nordsjøen i april 1941, utdannet flyger), Arne Lund, Minde (over Nordsjøen i 1941, og tjenestegjorde i Woodhaven, elev ved Little Norway i 1944, drev fra 1948 damekonfeksjonsforretning på Wergeland), Ditlef Monstad, Hernar, Ruth Bakke, Bergen, Karstein Børhaug, Fedje, Asbjørn Andersen, Sletta, Nils Jensen Brekke, Øklandsvågen, Erik Langøen, Austrheim, Arthur Hovland, Dale i Sunnfjord, P. Sundsbakk og O. Dyngeland, K.R. Blom, Hop «Pitterskogen», Sigmund Larson Hopland, Frekhaug, Hilmar Eidesund, Spildepollen Sotra, Armauer Hansen, Gravdal, Amund Jonassen, Bergen (han var Catalina-flyger og bor i dag i Canada), Olava Hundvin, Hundvin, Arthur Krossøy, Austrheim, Odd Engebrethsen, Bergen, Martin Øvretveit, Telavåg, for å nevne noen få.

Til Nordsjøfartsmuseet

30. mai 1945 kom familien tilbake til Bergen med «Andes». Det er morsomt å lese menyen om bord denne dagen, og vi plukker noen få retter:

Consomme à la Super Jøssing, Dee Salmon, Sønsteby Sauce Fresh Asparges à la Milorg

Med seg hadde ekteparet mange minner fra tiden i Dundee, blant annet gjesteboken. Denne fant Tony etter at foreldrene var gått bort, og nå vil han gi den og bilder til Nordsjøfartmuseet i Telavåg.

Her er blant annet også en håndskrevet hilsen fra kong Haakon julen 1942:

«Vi kan heller ikke i år tilbringe julen sammen med våre kjære, men i tankene møter vi alle hjemme og ute i tro og håp, og tillitsfullt lover vi hverandre å fortsette kampen til Norge igjen er fritt. Jeg takker for hva der er utrettet i år og sender mine beste ønsker for julen og det nye år.» I 1942 kom kronprins Olav på besøk til klubben, og skrev seg inn i gjesteboken. Denne dagen var det fest i klubben, og naturlig nok dekket bord til mange gjester.

Stadig nye opplysninger

Etter hvert har Tony klart å finne stadig nye opplysninger om fortiden sin. Blant annet tok venner av foreldrene hans opp film den dagen de hentet gutten på barnehjemmet. Dette har han fått overspilt på video.

I dag bor han på Randaberg utenfor Stavanger med familien sin. Han begynte sin bankkarriere i Sparebanken på Korskirkealmenning, men muligheter for avansement førte han videre og dermed endte han til slutt i Stavanger.

Han har vært i England og sett sykehuset der han ble født, han har kontakt med halvbroren Richard i England, og morens familie på Østlandet.

— Det er kjekt å finne røttene sine, sier han, - selv om det er litt i seneste laget.

KRONPRINS Olav kommer på besøk 26. oktober 1942.
PEDERSEN. Gunnhild og Alfred i England under krigen.
DUNDEE. I dette huset holdt den norske klubben til.
GAMLE TOMTER. Tony Kjell Pedersen Skappel utenfor Sparebanken på Korskirkealmenning der karrieren hans begynte.