Båndvaranen «Jan Varan» ble syk og døde på Akvariet 22. oktober. Da hadde han vært på antibiotikabehandling i ti dager, etter at dyrepasserne oppdaget at han ikke var helt i form.

Øglen, som ble rundt 16 år gammel, bodde på Akvariet nesten hele livet.

«Han hadde en spesiell plass i hjertet til både dyrepasserne og våre faste besøkende,» skriver Akvariet på Facebook, der over hundre personer har skrevet sine kondolanser.

— Det er hyggelig at folk bryr seg. Jan Varan har vært en del av gjengen her lenge, en av veteranene, sier reptilsjef Remi Andersen.

Ble ganske gammel

Obduksjonsrapporten viser at øglen døde av kronisk hjerteklaffbetennelse, på fagspråket kronisk endokarditt.

— Det er noe han kan ha hatt lenge, uten at vi har visst det, eller noe han kan ha fått i senere tid, sier Andersen.

«Endokarditt er en betennelse av hinnen som dekker innsiden av hjertet, samt overflatene av hjerteklaffene. Hjerteklaffene har ikke egen blodtilførsel, og dersom bakterier fester seg til klaffene så når ikke kroppens eget immunforsvar frem til vevet,» skriver Akvariet på Facebook.

Noen dyr kan være født med en defekt som gjør det lettere å utvikle tilstanden, andre kan få den når de blir eldre eller ved en kraftig infeksjon.

Mange hadde et forhold til ham

Alle dyr som dør ved Akvariet skal til Veterinærinstituttet for å finne dødsårsaken. Men det er ikke vanlig at obduksjonsrapporten blir offentliggjort.

— Vi gjorde det fordi mange har sett Jan Varan på TV og fått et forhold til ham. Det var mye respons da vi skrev på Facebook at han døde, og veterinæren følte vi kunne dele det med dem som tenker på ham, sier Andersen.

Akvariet vet ikke hvorfor Jan Varan utviklet tilstanden.

Bestevenner

— Han var jo en gammel øgle. Da jeg begynte her for ti år siden, var han allerede stor, og jeg har regnet meg frem til at han ble omtrent 16 år gammel. De blir vanligvis ikke særlig eldre enn det, noen kan kanskje strekke seg til rundt 20 år, sier Andersen.

For ham var båndvaranen helt spesiell.

— Det var den beste buddisen min. Jeg begynte å henge med ham da jeg begynte å jobbe på Akvariet, og så ble vi buddies, sier reptilsjefen.

- Hvorfor det?

— Det var en stor krabat på 40 kilo, med lange klør og skarpe tenner. Men de er intelligente vesener, og venner seg til mennesker. Det å ha en sånn på skulderen er kult. De er snill og god hvis du behandler dem riktig.

- Blir lei seg

Han er overveldet over all responsen på Facebook.

«Kondolerer til Remi og Akvariet i Bergen!

Jan Varan var ein flott øgle», skriver en.

«Det var nå virkelig trist å høre», skriver en annen

— Jeg var ikke klar over at han var så populær. Noen skriver at barna blir lei seg når de får høre om det.

Gikk ned i vekt og ble slapp

- Kommer dere til å få inn en ny varan?

— Jeg ønsker meg alltid gøye ting. Men vi må i tilfelle begynne på nytt med en liten. Det tar mange år før de blir så stor og flott som ham.

Han forteller at dyrepasserne merket på varanen at noe var galt. Øglen viste de første sykdomstegnene for drøye to måneder siden, 14. september.

— Han gikk ned i vekt og ble mer slapp den siste tiden. Han fikk medisin, men plutselig var han død. Sånn er det med krypdyr, de skjuler alle sykdomstegn til det siste, det er deres måte å overleve på i naturen, sier Andersen.