Lars Sponheims politiske liv fikk en brå slutt. Mer plutselig enn noen kunne ane. Mellom klokken 22 og 22:15 mandag kveld gikk det opp for ham: Jeg er ute av Stortinget etter 16 år, min tid som Venstre-representant og partileder er forbi. Nå pakker jeg ned dresser og bøker og kjører Volvoen hjem til Ulvik for godt.

— Neste gang jeg ser så mange øyne som her, blir når jeg går nedover forgangen i fjøset mitt, sa han lakonisk til pressekorpset i går, på dagens derpå.

Da han forsøkte å forklare hvorfor Norges eldste parti brått ble Norges minste parti, med to mandater i et Stortinget med en flertallsregjering.

Sviktet kysten rundt I denne perioden har Venstre vært representert fra Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, hele Vestlandskysten. Nå er det slutt, de to som kom inn er fra Oslo og Akershus.

— Det gamle kyst-Venstre har ikke trodd på mine garantier mot en regjering der Frp er med. Disse velgerne har gått til Arbeiderpartiet. På Østlandet har Venstre-velgerne gått il Høyre, av samme grunn: De har ikke trodd på min forsikring om å holde Frp ute.

— Er det så rart, når din nestleder Ola Elvestuen er den som holder Frp ved makten i Oslo?

— Jeg ser det poenget, selv det ikke er mulig å sammenligne kommunevalg og stortingsvalg. Men nettopp det at Oslo er landets hovedstad, og at de har et parlamentarisk system, gjør at jeg skjønner noen drar paralleler og ikke stoler på mine forsikringer.

Avklart maktkamp Med Sponheim ute blir Trine Skei Grande nye parlamentarisk leder. Hun er partiets nestleder, og vil i praksis lede det daglige arbeidet frem mot landsmøtet i Sarpsborg neste vår.

Både Lars Sponheim og andre peker henne ut som en naturlig ny leder av partiet. Dette fordi hun sitter på Stortinget, og det er vanskelig å gjøre seg gjeldende utenfor. Men den andre nestlederen., Ola Elvestuen, ville i går ikke avlyse maktkampen.

— Trine kan være en god leder i Venstre, sa han, og fikk dermed sagt at han også går med et lederemne i magen.

Den andre Venstre fikk inn er Borghild Tenden, fra Stryn, som nå bor i Bærum. Hun skal i finanskomiteen, mens Skei Grande skal i Kirke, utdannings og forskningskomiteen.

Har penger, mister folk Venstres generalsekretær Terje Breivik sier til BT at det elendige valgresultatet, fra 10 til 2 representanter, vil få konsekvenser.

— Økonomisk betyr det selvsagt at vi får betraktelig mindre statsstøtte.

Ifølge en beregning NTB har fått utført, vil Venstre tape 4,1 millioner.

— Vi i Venstre er nøkterne, i gode tider har vi satt av et betydelig beløp til å møte en slik situasjon. Men der er klart at det er stortingsgruppen som vil merke de største nedskjæringene.

Venstres gruppe har i dag 10 politiske rådgivere, en til hver representant. Nå vil de bare behøve to.