Lørdag 10. mai er det duket for fiskefest i Lille Lungegårdsvann. 600 brunørret i størrelsen 300 til 900 gram skal settes ut vannet i anledning åpningen av sportfiskets år.

Målet med sportfiskets år er å rekruttere nye sportfiskere i Norge, og den offisielle åpningen skjer i Bergen lørdag 10. mai. Da blir det aktiviteter og underholding på Festplassen, og viktigst: 600 bitevillige ørret i Lille Lungegårdsvann.

Fisken er hentet fra et klekkeri i Hardanger. Da BT først omtalte arrangementet, røpet Bjarte Erstad i Norges jeger— og fiskerforbund at den ville bli satt ut i all hemmelighet kort tid før arrangementet.

— Vi må jo være sikker på at det er fisk igjen til kongen og alle de andre som kommer på selve dagen, sier den lokale arrangøren, Bjarte Erstad, som lovet streng bevoktning av vannet natt til 10. mai.

Fiskestim observert

Men allerede fredag, over en uke før ivrige fiskere slippes til, ble det observert en hel liten stim av fisk i vannet - til stor forundring for måkene som holder til ved vannet.

GRUMSETE: Vannkvaliteten er grundig testet, og Norges jeger- og fiskeforbund lover at ørreten skal leve godt frem til lørdag.
MARITA AAREKOL

Dermed blir det opp til bergensernes tålmodighet og redelighet å avgjøre om det er fisk igjen om en drøy uke.Barn vil bli prioritert på den store dagen, men også voksne fiskere får prøve seg. Og så kommer en helt spesiell fiskeentusiast fra hovedstaden på besøk: Kong Harald.

— Kongen er forbundets høye beskytter, og han syntes dette var så gøy at han tar på seg fiskejakken og kommer over fjellet for å prøve seg, sa generalsekretær i Norges jeger- og fiskerforbund, Espen Søilen til BT tidligere i vår.

Så vidt Bergens Tidende kan forstå, er dette første gang i historien en sittende norsk konge skal kaste med flue i Lille Lungårdsvann.

Kongen skal ikke ha noe formelt program i byen - han skal rett og slett bare på fisketur.

Fisket vil foregå fra land, og alle fiskerne som får fisk, kan ta dem med hjem og spise den til middag. Det vil bli satt opp sløyebord slik at fisken kan klargjøres på stedet.

Trygg på vannkvalitet

Det har vært en omfattende søknadsprosess for å få godkjenningen på plass til å slippe ut ørreten, og Erstad føler seg trygg på at ørreten ikke vil ligge med buken opp når fisket skal starte.

— Vi har tatt mange vannprøver og brunørreten er ganske hardfør. Dette er tidlig i sesongen, og det er bra med oksygen i vannet, sier han.

Kommunen har imidlertid pålagt dem å fiske opp eventuell fisk som måtte være igjen i etterkant av arrangementet, så de som hadde håpet på at vi skulle få et varig fiskevann midt i sentrum blir dessverre skuffet.